NEVIDLJIVI WEB

Ovo je internet za koji (možda) niste znali da postoji

10.04.2015 u 07:45

Bionic
Reading

Ako mislite kako dobro poznajete internet, varate se. Posjetom web odredištima poput Facebooka, Amazona i Instagrama tek ste zagrebli po površini

Ispod se krije čitav novi svijet - Duboka mreža (Deep Web) - gdje su podaci i informacije zaključane lozinkama, zarobljene iza paywallova ili trebate poseban softver kako bi od njih došli. Procjenjuje se kako je 500 puta veći od interneta po kojem surfate svaki dan.

Pa ipak, gotovo je u potpunosti nevidljiv. Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Nature, Google indeksira tek 16 posto vidljive i praktično ništa iz Duboke mreže. Bilo koja pretraga kao odgovor nudi sićušnih 0,03 posto informacija koje postoje online (jednu u tri tisuće stranica). Kao da pecate povrh Marijanske brazde - promašit ćete sve što je u tom dubokom bezdanu ispod vas, osim par centimetara neposredno ispod površine.


Velik dio neindeksiranog materijala Duboke mreže benigne je prirode. No, poput ruskih babuški, tu se krije manja ali ne i beznačajna zajednica, u kojoj se zlonamjerni pojedinci udružuju radi zajedničkih zlih namjera.

Darknet, kako se Duboku mrežu ponekad naziva, ogromno je digitalno podzemlje, gdje hakeri, gangsteri, teroristi i pedofili djeluju neometano. Evo općenitog pregleda na što se sve u njemu može naići.

Što se može kupiti u Darknetu

1) Droge
Legalni lijekovi i recept i ilegalne droge svih vrsta dostupne su u raznim količinama. Silk Road, sada zatvoreno tržište online, ostvarilo je 200 milijuna dolara prometa u 28 mjeseci.

2) Krivotvoreni novac
Euri, funte, jen... Dostupne su praktično sve valute koje se isplati krivotvoriti. Kvaliteta i količine variraju, no primjera radi - za 600 pravih američkih dolara dobit ćete 2.500 krivotvorenih, s obećanjem kako mogu proći standardne provjere, uključujući i onu ultraljubičastim svjetlom.

3) Krivotvorene isprave
Putovnice, vozačke dozvole, domovnice, osobne iskaznice, sveučilišne diplome, imigracijski dokumenti, pa čak i diplomatske iskaznice - sve je to dostupno na nelegalnim tržištima kao što je Onion Identity Services. Američka vozačka dozvola košta oko 200 dolara, dok putovnicu SAD-a ili Velike Britanije možete dobiti za par tisuća.

4) Oružje, streljivo i eksploziv
Na raspolaganju je sve i svašta, od pištolja do eksploziva C4. Isporučuju ih posebno zapakirane, tako da mogu proći rendgensku kontrolu, ili skrivene u igračkama, glazbalima i elektroničim uređajima.


5) Naručena ubojstva
Postoje čitave tvrtke koje se time bave, uključujući i jednu nazvanu Chtullu, po čudovišnom božanstvu iz djela H.P. Lovecrafta. Za odgovarajuću cijenu odradit će bilo što, od trajnog rješavanja privatnih razmirica do političkih atentata. Primaju bitkoine, poslat će fotografiju kao dokaz da je posao obavljen.

6) Ljudski organi
Bubrezi su na prodaju za 200 tisuća dolara, srce za 120, jetra za 150, a oči za 1.500.

Što pogoni Darknet

1) Kriptovalute
Digitalna gotovina, poput bitcoina i darkcoina, skupa sa sustavima plaćanja kao što je Liberty Reserve, omogućuje plaćanje online uz prikrivanje identiteta.

2) Neprobojni web-hostinzi
U zemljama poput Rusije ili Ukrajine pružatelji usluga web hostinga ne mare tko ste, što radite online i kakav sadržaj držite na mreži, sve dok platite koliko traže i na vrijeme. Primaju bitkoine, ignoriraju naloge za pretraživanje.


3) Računalstvo u oblaku
Smjeste li hakeri malver kod tvrtki s reputacijom, manji su izgledi da će njihov promet sigurnosni sustavi blokirati. Nedavno istraživanje otkrilo je kako 16 posto svjetskog malvera i kanala za distribuciju cybernapada dolazi iz Amazon Clouda.

4) Alati za zločin
Manje vješti kriminalci i početnici alate potrebne za otkrivanje slabosti računalnih sustava, krađu identiteta, upad u poslužitelje i otuđivane podataka mogu nabaviti online. Baš je takav haker upao u američki trgovački lanac Target 2013. godine.

5) Hakeri plaćenici
Cybermafijaši nude hakere u najam. Kineska skupina Hidden Lynx tvrdi kako ima do sto profesionalnih cyberlopova, među kojima ima i onih koji su upali u računalne sustave Googlea, Adobea i Lockheed Martina.

6) Višejezični pozivni centri
Njihovi zaposlenici odigrat će bilo koju dvoličnu ulogu zatrebate. Poziv košta desetak dolara.