ZA ODRŽAVANJE

Ovo imate kod kuće, a poslužit će vam za čišćenje mobitela

02.07.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Osim što s vremenom skupljaju ogrebotine i minijaturna oštećenja, naši mobilni uređaji bez pardona skupljaju prljavštinu i bakterije. Mnogo bakterija. Zapravo, 18 puta više nego kakva ručica od vodokotlića, a istraživanju prije nekoliko godina se otkrilo i kako je najgori 'slučaj' zabilježen na mobitelu koji je imao čak 39 puta više enterobakterija od 'sigurnih razina'

Rješenje je, logično, održavanje i čišćenje. Pri tom se ne misli na uobičajeno proljetno čišćenje, već održavanje sredstvima i pomoćnim stvarima koje već imate pri ruci kod kuće. Jedna od najbitnijih potrepština za to je krpica od mikrofibre ili krpica koja ne ostavlja vlakna posvuda. U tom smislu za čišćenje mogu poslužiti i maramice za čišćenje naočala, koje obično stignu u paketu s njima - no zaboravite na papirnate ručnike, abrazivne krpe i slično, jer uređaj možete nepovratno oštetiti (ili tek ostaviti hrpu prljavog papira u mikro otvorima uređaja).

Kod čišćenja gadgeta ponajviše valja izbjegavati izravno prskanje bilo kakvom tekućinom. Bilo da se čisti vodom ili posebnom namjenskom mješavinom, uvijek je bolje sredstvo staviti na krpicu pa tek onda čistiti uređaj s tako vlažnim materijalom.


Štapiće za čišćenje ušiju valja iskoristiti za nedostupnija mjesta na gadgetima. Posebno ih je zgodno iskoristiti na otvorima za kartice, punjenje i unutrašnjost (ukoliko uređaj to dozvoljava) gdje se nalazi baterija. Ukoliko su rubovi ekrana malo odvojeni od samog ekrana, to obično znači da postoji i prorez u kojem se prljavština voli gomilati, a štapići će idealno poslužiti u tu svrhu.

Dok na tržištu postoji hrpa namjenskih sredstava za čišćenje mobilnih uređaja, za dosta toga je moguće improvizirati u kućnoj radinosti. Dovoljan je (medicinski) alkohol i ranije spomenute krpice i štapići. Ipak, valja imati na umu da neki proizvođači savjetuju nekorištenje bilo kakvih sličnih sredstava pa to uvijek treba raditi s oprezom. U krajnjoj liniji, uvijek se može probati razrijeđena otopina alkohola i vode te (opet) izbjegavati prskanje na uređaj ili nanođenje prevelike količine tako napravljenog sredstva. U slučaju da čišćenje na manjem dijelu uređaja prođe ok, šanse su da ga je moguće očistiti u cijelosti.

Još jedno od sredstava kojim se može eksperimentirati je 50:50 mješavina bijelog octa i destilirane vode. Opet, valja probati na manjem dijelu uređaja i nastaviti čistiti odatle. Naravno, uvijek valja pročitati i upute proizvođača za svaki pojedini gadget, iako većina savjetuje korištenje tek suhih krpa, koje ne pomažu pretjerano u uklanjanju bakterija.