KONFERENCIJA I/O 2014

Ovim potezima Google želi 'pokoriti' cijeli svijet

26.06.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Ovogodišnja Googleova konferencija za developere otvorena je uobičajeno dugom prezentacijom u koju je ekipa iz Mountain Viewa ugurala hrpu noviteta. Najvažnije očekivane stavke ostale su po planu - red statistike, red novosti vezanih za nadolazeći Android za mobilne uređaje, red novih podržanih gadgeta - i treći pokušaj za Android TV

Prezentacija ove godine nije počela brojem aktiviranih Androida, već je glava Androida Sundar Pichai tek rekao kako ta platforma bilježi milijardu mjesečno aktivnih korisnika. U statistike je Google ugurao i podatke poput 93 milijuna snimljenih selfieja svaki dan, kao i to da njihovi korisnici naprave 1,5 bilijuna koraka dnevno. Štoviše, ti isti korisnici uređaje provjeravaju 100 milijardi puta u 24 sata.

Kad je riječ o tablet uređajima, oni na platformi Android sada čine uvjerljivih 62 posto tržišta, što je prilično velik rast u odnosu na 2013. kada je taj postotak iznosio 46 posto.


Novi Android

Nakon nekoliko mjeseci nagađanja po kojem slatkišu će nadolazeća verzija Androida dobiti ime, Google se na nju osvrnuo tek oznakom 'L'. Štoviše, nije poznato ni je li riječ o verziji 5.0 ili nečem drugom, no ono što je bitno u cijeloj priči jest redizajn.

Android L donosi drastične izmjene u sučelju, tipografiji i dizajnu, koje u kompaniji zovu 'Material Design'. U suštini je riječ o Googleovoj verziji minimalističkog pristupa korisničkom sučelju koje su trendovski već ranije iskoristili konkurenti. Jedna od stvari koja ovaj dizajn izdvaja od platformi iOS i Windows Phone jesu 'slojevi':

Android posvuda, novi dizajn i treći pokušaj za TV


Osim eye-candy animacija, za koje su odmah mnogi primijetili da će sasvim sigurno negativno djelovati na potrošnju uređaja, bitno je reći kako se sučelje prilagođava svakoj veličini uređaja ili položaju ekrana. Stižu i novi navigacijski gumbi, bolji pregled multitaskinga, nadograđeni sustav obavijesti, ali i posebno razrađeni Battery Saving način rada. U suštini je riječ o nečem što su proizvođači poput HTC-a već implementirali u svoje uređaje - aktivno gašenje nepotrebnih procesa, usporavanje čipa kada nije potreban i sl.

ART (Android Runtime) će omogućiti bolje performanse uređaja, neovisno o developerima, koji će pak dobiti napredne debugging mogućnosti i dr. O samom Androidu L će se saznati mnogo više do njegova izlaska, koji se očekuje najesen.

Android Wear

O gadgetu Google Glass na ovogodišnjoj glavnoj prezentaciji nije bilo ni riječi (za razliku od potpuno otkačenog predstavljanja prije čak dvije godine), a novi hardver ugledao je svjetlo dana. Kako se i očekivalo, kompanija je prezentirala LG G Watch i Samsung Gear Live, pametne ručne satove, a nekoliko demonstracija je odrađeno i na Motoroli Moto 360. No samo su prva dva uređaja dostupna za prednarudžbu, a Moto 360 očekuje se 'kasnije ovoga ljeta'.

Android Auto

Android stiže posvuda, a izuzetak nisu ni automobili. Četrdesetak OEM-a te 25 proizvođača automobila rekli su kako Android Auto stiže u njihove modele, a prvi stižu već ove godine. Sličnog rješenja kao što je to nedavno predstavio Apple, Android Auto u suštini će biti posebno sučelje koje povezuje pametni telefon korisnika s automobilom i olakšava navigaciju, poruke, glazbu i sl. funkcije. Kako stvar izgleda u pogonu, može se vidjeti u filmiću:

Android Auto

Android TV

U trećem pokušaju integriranja na TV uređaje, Google koristi sličan princip kao kod spomenutog Android Auta kad je riječ o kontroli sadržaja na ekranu. No Android TV nazvan je zasebnom platformom za gledanje videa, igranje igara i slično, a u svojoj srži integrira 'sve Googleove usluge'. Kompanija navodi kako je lista partnera proizvođača pozamašna, a zajednička stvar svemu će biti jedinstveno sučelje za pregled sadržaja.

Ako se tko pita gdje u cijeloj priči leži Chromecast, Google navodi kako ne napušta i taj projekt iako je posve jasno da je njegova budućnost itekako ograničena u ovom trenutku. Usprkos tome, najavljena je i nova značajka za taj gadget, vezana uz kontrolu putem podatkovne veze mobilnog uređaja, a ne samo Wi-Fi.

Ostatak priče

Ukratko, Google želi Android posvuda (već neko vrijeme), a kako izgleda ta njihova vizija moguće je pogledati u nastavku:

Vrijedi spomenuti i kako je kompanija odlučila nadograditi Google Docs boljom kompatibilnošću s Office formatima, kao i 'za sve one koji žele konvertirati taj format u Google Docs', iako su šanse da takvi postoje u većem broju prilično male.

Baš poput Appleova HealthKita, Google je predstavio i svoje rješenje za ljubitelje fitnesa, platformu Google Fit. U pitanju je niz API-ja koje će developeri moći iskoristiti kako bi korisnicima svojih aplikacija pružili što bolji uvid u podatke vezane uz zdravlje i aktivnosti.

Za one koji koriste različite aplikacije za e-mail stiže prava poslastica. Google je najavio Gmail API napomenuvši da je riječ o rješenju koje će pružiti mnogo bolje performanse u odnosu na IMAP. Više o tome može se pronaći na ovom linku

Kompanija je u prvom dijelu prezentacije prikazala i nešto neuobičajeno - Android One. Riječ je o vrlo jeftinom mobilnom hardveru, kojim se Google želi probiti još više u tržišta u razvoju. U pitanju će biti uređaji koje pokreće AOSP, a koji će dobivati nadogradnje poput modela Nexus - onaj tren kada budu dostupne. No za sada nema govora o globalnoj dostupnosti, jer program kreće tek u Indiji, s tri proizvođača - Karbonn, Micromax i Spice.

Što se linije Nexus tiče, Google prvi dan nije rekao mnogo, čime kompanija nije nastojala ublažiti glasine da će program biti izmijenjen ili ugašen. No šanse su da će prije prepuštanja svih odluka službenim proizvođačima smartphonea Android svjetlo dana ugledati barem jedan novi Nexus.