OTKRIĆE

Ovi su predmeti u torbi putovali do Mjeseca i nazad

Bionic
Reading

Više od 40 godina nakon što je Apollo 11 sletio na Mjesec, pojavila se platnena torba puna sitnica koje je Neil Armstrong donio s te povijesne misije

Armstrongova udovica predala ju je Smithsonian National Air and Space Museumu u Washingtonu. Astronaut koji je prvi zakoračio na Mjesec navodno ju je nosio sa sobom i koristio u lunarnom modulu Eagle tijekom cijelog trajanja misije.

Torba za privremenu pohranu, kako ju službeno zovu, u modul je postavljena tijekom priprema za lansiranje. Stručnjaci su pregledali njen sadržaj i gotovo su potpuno sigurni kako je riječ o predmetima koji su putovali do Mjeseca i nazad u Eagleu


Među njima su 16-milimetarska filmska kamera, za koju se vjeruje kako je 1969. godine korištena za snimanje spuštanje Eaglea na Mjesec i prvog Armstrongovog koraka te sigurnosna oprema za hodnju od lunarnog do zapovjednog modula.

Dokazi o tome kako su predmeti namjerno sačuvani u torbi pronađeni su u transkriptima vezanim uz misiju - astronauti su ih spomenuli nedugo nakon što su se Amrmstrong i Buzz Aldrin pridružili Michaelu Collinsu u lunarnoj orbiti.