POPULARNA ZNANOST

Ove otkačene pokuse možete isprobati i sami

12.03.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Zahvaljujući mreži svih mreža, općoj dostupnosti informacija te posebno video servisu YouTube, danas bilo tko uz malo volje i vremena može pokušati izvesti brojne znanstvene pokuse. Pretraživanjem YouTube filmića teško da se može naći kraj što je sve izvedivo...

Dan Price je za stranicu MakeUseOf.com pronašao neke od popularnijih i jednostavnijih pokusa, kojima se mogu zabaviti baš svi, neovisno o uzrastu.

Za prvi pokus - izradu 'blata koje svijetli u mraku' potrebno je tek dosta krumpira te UV rasvjeta. Temelj svega predstavlja ekstrakcija škroba iz krumpira, pročišćavanje od nečistoća te miješanje s tonikom kako bi smjesa postala 'magična'. U krajnjoj liniji, za isti pokus (i manje problema s pranjem posuđa) moguće je iskoristiti i kukuruzni škrob iz trgovine:

Otkačene 'lava lampe' je moguće napraviti i kod kuće. Ovaj izum iz 60-tih godina i dan danas uživa u popularnosti, no za izradu 'prave' verzije treba imati grijaće tijelo...i još neke sitnice koje nije najpametnije raditi kod kuće. No, ako su nadohvat ruke Alka Seltzer tablete, prehrambene boje, plastična boca, ulje (brdo ulja) i voda - moguće je napraviti vlastitu verziju:

Sljedećim pokusom lako je naučiti što je to osmoza, a pritom napraviti 'vanzemaljsko jaje'. Za izradu je potrebno tek jaje (ili više njih), vinski ocat i kukuruzni sirup:

Treba li kome limunska baterija? Limunska kiselina u ovom voću služi kao elektrolit, što je pak jedna od tri osnovne komponente baterije. Sličan pokus je moguće izvesti i s drugim voćem, ili čak krumpirom:

Jeste li znali da možete probušiti balon, a da ga pri tom ne puknete? Ovaj zgodan trik bi mogao biti posebno zabavan na rođendanskim zabavama, a za njega su potrebni tek drveni štapići sa zaoštrenim vrhom (oni za ražanj su solidan izbor) i vazelin: