ZA POGLED PREMA DOLJE

Ovaj grad uvodi specijalne semafore za one opsjednute mobitelima

02.03.2017 u 06:58

Bionic
Reading

Svijet u kojem velik broj sudionika u prometu doslovno zuri u svoje smartfone i gadgete više nego na stvari koje se oko njih dešavaju uzrokovao je poduzimanje dramatičnih mjera - uvođenje specijalne prometne signalizacije namijenjene gadgetomanima

Ovo, dakako, nije prvi put da se neki grad odlučio prilagoditi zgodama i nezgodama digitalnog doba. Ausburg u Njemačkoj ugradio je LED trake u nogostupe kako bi upozorio ovisnike o smartfonima. Nešto slično tome desit će se i sa nizozemskim gradom Bodegravenom koji upravo testira vrlo slične mjere.

Na rješenju za obožavatelje gadgeta radi tamošnja kompanija HIG Traffic Systems, a njegovo ime je +Lichtlijn. Riječ je o LED traci koja se ugrađuje u nogostup te koja je povezana s postojećim semaforima. Ona funkcionira na taj način da mijenja boju svjetla paralelno sa prometnom signalizacijom, što znači da ćete crveno svjetlo vidjeti čak i ako neprekidno gledate u mobitel.

Član gradskog savjeta Kees Oskam izjavio je da 'Društveni mediji, igre, WhatsAp i glazba doslovno remete prometu'. 'Možda nećemo izmjeniti ovaj nesretni trend, no ono što možemo je predvidjeti poteškoće koje on uzrokuje' zaključio je.

Za razliku od gospodina Oskama, glasnogovornik za Lobi za sigurnost u prometu u Nizozemskoj (Veilig Verkeer Nederland ili skraćeno VVN) rekao je da lokalne vlasti samo 'nagrađuju loše ponašanje'.

Nepotrebno je naglasiti da HIG Traffic Systems nastoje +Lichtlijn prodati nizu drugih lokalnih vlasti.

neowin