VENEZUELA

Ova valuta vrijedi manje od zlata u World of Warcraftu

05.08.2017 u 08:36

Bionic
Reading

Bolivar je na crnom tržištu potonuo dublje od valute u popularnom masivnom multiplayeru

Ovo barem vrijedi ako se oslanjate na crno tržište bolivara, jedno od najpopularnijih tamošnjih načina za izmjenu novca. Korisnik Twittera 'Kaleb' koji tvrdi da je građanin Venezuele, prvi je zapazio razinu do koje se valuta spustila, izjavivši da je na crnom tržištu bolivar (koje je drukčije od službenog tečaja kojeg određuje država) potonuo dublje od zlata u popularnom masivnom multiplayeru, piše Fortune.

Što je najgore, stvari se ne pomiču prema boljem. Dolar Today prati crno tržište bolivara te potvrđuje kako je valuta pala na novo dno: jedan dolar vrijedi 12.197 bolivara.

Tečaj iz pakla

Usporedimo li to sa cijenom tokena u WoW-u koji se mogu mijenjati za dodatno vrijeme u igri (World of Warcraft odoljeva zubu vremena i još dan danas funkcionira preko mjesečne pretplate), dolazimo do zanimljivog zaključka. Tokeni u World of Warcraftu mogu se kupiti ili pomoću 20 dolara ili se prodati za promjenjiv iznost zlata u igri. Jedan servis prati cijenu zlata - 129,631 zlatnika vrijedi jedan token. To znači da jedan dolar vrijedi 6,482 zlatnika, što jednom virtualnom zlatniku daje dvostruku vrijednost u odnosu na jedan bolivar.

Naravno, ovo vrijedi ako ne pratite državni tečaj koji je 10 bolivara po dolaru (nešto što lokalci zaobilaze u širokom luku, makar kazna zna biti i do šest godina zatvora).

Vrijednost bolvara pala je nakon što je u Venezueli nastupila inflacija. Prošlog studenog, valuta je u odnosu na dolar pala za 60 posto.