NIJE HGSS

Ova mlada hrvatska organizacija dronovima spašava ljudske živote i imovinu

12.01.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Osim HGSS-a, policije i vatrogasaca, u spašavanju ljudskih života u prošloj se godini istaknula strukovna organizacija Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS), koja okuplja stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu bespilotnih sustava, u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine

BSKS Hrvatska - koja u većini županija Republike Hrvatske okuplja preko 40 aktivnih pilotkinja/pilota s 40 bespilotnih letjelica i ukupno 76 članova - u protekloj 2023. godini je aktivno sudjelovala na 18 intervencija, od vršenja izviđanja, traganja za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima do asistencije u saniranju terena i nadziranju požarišta, izvijestili su.

Za vrlo mladu organizaciju kao što je BSKS Hrvatska, protekla 2023. je bila vrlo aktivna godina koju komentira i predsjednik BSKS Hrvatska, Bruno Kekez, ujedno pripadnik Državne intervencijske postrojbe CZ Zagreb, koordinator zračnog prostora tijekom Petrinjskog potresa:

'Istaknuo bih kako smo osnovali BSKS Hrvatska s ciljem da okupi pripadnike žurnih službi koji upotrebljavaju sustave bespilotnih zrakoplova, stručnjaka iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu sustava bespilotnih zrakoplova, odnosno kolokvijalno rečeno dronova.

Uz stručnjake iz domena zakonske regulative, upravljanje zračnim prostorom, programiranja, obrazovanja, stručnjaka iz područja zaštite i spašavanja i zaštite od požara BSKS Hrvatska okuplja također operatere i pilote bespilotnih sustava iz civilnog stanovništva u organizacijski oblik, koji u trenutku nepogode ili katastrofe dobrovoljno pomaže, a kroz BSKS Hrvatska i nadležna Državna tijela na organizirani način, poučeni iskustvima stečenima nakon Zagrebačkog i Petrinjskog potresa. Godinu 2023. smo ispratili sa zahvalnošću što smo mogli pomoći stanovništvu Republike Hrvatske uslijed vremenskih neprilika koje su snašle našu domovinu u prošloj godini', rekao je Kekez i dodao:

'Istina broj našeg članstva nije velik kao ni broj intervencija na kojim smo sudjelovati kao u nekim drugim udrugama koje postoje duže od nas, no za nas kao udrugu koja je osnovana prije samo dvije godine ove brojke su itekako velike. I dalje ćemo se truditi kako bismo ispunili sve povjerene nam zadaće u ovoj godini, a sve u kako bi pomogli našim sugrađanima u nevolji. Na nas se uvijek može računati neovisno o godišnjem dobu ili dobu dana jer zajedno dajemo sve, kako drugi ne bi sve izgubili.'

Jedna od istaknutijih intervencija dogodila se na poziv Državne intervencijske postrojbe Civilne Zaštite - Zagreb, gdje su članovi BSKS Hrvatska upućeni prema mjestu pada zrakoplova u Ličko senjskoj županiji gdje su se priključili i pješadijskom timu u potrazi na terenu, dok je posadni helikopter nadlijetao područje. Više o akcijama i intervencijama organizacije može pročitati na njihovoj službenoj web stranici.