NOVI PODACI

Vremenski uvjeti oblikuju online potražnju: Evo što Hrvati najviše kupuju zimi

12.01.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Prvi ovogodišnji val hladnoće na europskom kontinentu uvelike se odrazio i na potražnju online potrošača, pokazuju to podaci Heureka grupe kojoj pripada i domaći portal za usporedbu cijena, Jeftinije.hr

Portal Jeftnije.hr pregledao je i usporedio potražnju online kupaca srednje i istočne Europe na platformama za usporedbu Heureka grupe i ponovno uočio velike sličnosti u ponašanju potrošača.

U svim analiziranim državama, u proteklih tjedan dana, primijetili su značajan porast potražnje za zimskim gumama, automobilskim akumulatorima i lancima za snijeg, ali i opremom za zimske sportove.

Kod hrvatskih je potrošača sličnost u pretraživanjima s ostalim tržištima CEE regija bila najočitija u kategoriji zimskih guma za kojima je potražnja porasla 106 posto u odnosu na tjedan ranije te u kategoriji pancerica čija je potražnja porasla za 69 posto.

Dvije spomenute kategorije bile su među najtraženijima i kod naših susjeda: u Sloveniji je potražnja za zimskim gumama porasla za 99 posto, za pancericama 187 posto, a vrtoglavi porast potražnje zabilježen je i u kategoriji skija za kojima je potražnja porasla za više od 200 posto u samo tjedan dana. U Srbiji su među najtraženijima bile zimske gume s rastom potražnje od 190 posto.

Slično su na portalu Jeftinije.hr primijetili i na ostalim tržištima Heureka grupe, kod čeških, slovačkih i mađarskih potrošača. Među najtraženijim kategorijama u proteklih tjedan dana našli su se automobilski akumulatori, lanci za snijeg, zimske gume i oprema za zimske sportove. Uz navedene kategorije, u cijeloj CEE regiji potrošači su pojačano pretraživali i opremu za grijanje.

U Češkoj i Slovačkoj dominirala je potražnja za bojlerima koja je porasla gotovo 60 posto, dok su kod mađarskih potrošača među najtraženijima bili klima uređaji i radijatori.