ISTRAŽIVANJE

Depresija i usamljenost: Ova društvena mreža ima najpogubniji utjecaj na djecu

19.05.2017 u 12:37

Bionic
Reading

Mladi su u anketi ocjenjivali negativan utjecaj u 14 životnih područja, uključujući spavanje, nervozu, depresiju, usamljenost, zlostavljanje i strah od propuštanja

Četiri od pet najpopularnijih socijalnih platformi  štetne su na mentalno zdravlje mladih, a Instagram predvodi ovaj niz. Kako je pokazalo istraživanje dviju zdravstvenih organizacija provedeno na grupi od 1500 mladih od 14 do 24 godine, Instagram je prouzrokovao najviše anksioznosti i osjećaja nepripadanja. U istraživanju su se, piše Guardian, štetnima pokazali i Snapchat, Facebook i Twitter, a samo je YouTube dobio etiketu pozitivnog utjecaja.

Instagram, Snapchat, Facebook i Twitter loše utječu na mlade jer pogoršavaju njihovu zabrinutost oko izgleda, povezuju se s problemima sa spavanjem, depresijom i usamljenošću.

Instagram i Snapchat se, kao što je poznato, baziraju na objava fotografija, što potiče nesigurnost kod mladih. Stručnjaci predlažu da društveni servisi uvedu pop-up poruke koje bi korisnike upozoravale da previše vremena provode na njima. Za Instagram i Snapchat pak dodatno bi valjalo i naglasiti kada je neka fotografija digitalno obrađena. 

Mladi su u anketi ocjenjivali negativan utjecaj u 14 životnih područja, uključujući spavanje, nervozu, depresiju, usamljenost, zlostavljanje i strah od propuštanja.

Instagram se u rezultatima povezao sa 7 od 14 negativnih utjecaja, prvenstveno su to bili problemi sa spavanjem i strah od propuštanja, kao i narušena slika koju imamo o sebi.

YouTube, s druge strane, imao je vrlo negativan učinak na san, no pozitivnim se pokazao u devet od 14 kategorija, poglavito kada su u pitanju usamljenost i depresija.