stiže uskoro

Osvanuo video: Sada točno znamo kako će izgledati Sonyjev Project Q

25.07.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Sudeći prema Sonyjevoj najavi, njihov novi prijenosni uređaj, koji nalikuje konzoli, naziva Project Q trebao bi se pojaviti na tržištu krajem ove godine, no na internetu su već osvanule neke njegove snimke

U svibnju ove godine Sony je službeno potvrdio da radi na ručnom računalu PlayStation, kojim će 'olakšati' igranje igara za PS5. Project Q je, riječima PlayStationovog šefa Jima Ryana, 'namjenski uređaj koji vam omogućuje streamanje bilo koje igre s vaše konzole korištenjem Remote Playa preko Wi-Fi-ja'. Uređaj internog imena Project Q dolazi sa 8-inčnim HD ekranom i svim tipkama koje biste pronašli na bežičnom kontroleru DualSense.

Mobilni uređaji današnjice toliko su moćni da bezbolno mogu pokretati igre raznih vrsta, a što je posljedično smanjilo potražnju za namjenskim ručnim konzolama. Ipak, definitivno postoji zanimanje za takve uređaje, a upravo Sony radi na jednom od takvih.

Zahvaljujući videu koji je korisnik Zuby_Tech objavio na društvenoj mreži X, nekada znanoj kao Twitter, vidimo nadolazeću ručnu konzolu Project Q. Sudeći po svemu, čini se da uređaj pokreće Android ili barem neka varijanta Androida.

Nažalost, ovo je trenutno sve od glasina vezanih uz Sonyjev Project Q te nam ostaju samo službene najave. Prema njima, uređaj će imati LCD zaslon koji pokreće igre do 1080p i 60fps preko Wi-Fi-ja, a sadržavat će i adaptivne okidače i haptičke povratne informacije DualSensea. Nosiva konzola Q trebala bi doći kasnije ove godine, premda Sony nije rekao točno kada ili koliko bi novi uređaj mogao koštati.

Prema sitnim slovima na dnu Sonyjeve prezentacije u svibnju, igre koje igrate na Q-u moraju biti instalirane na samu konzolu PlayStation 5, što znači da se ne radi o samostojećoj prijenosnoj konzoli poput Steam Decka ili Nintendovog Switcha.

Valja naglasiti da je Sony jedna od vodećih tvrtki s uslugom igranja u oblaku, iz čega se da naslutiti da će Q možda kasnije dobiti tu mogućnost. Sonyjeva kratka najava nije spominjala hoćemo li moći koristiti Q za streaming igara izvan kuće.