potpisan sporazum

Možete odahnuti, Call of Duty ostaje na PlayStationu, barem sljedećih 10 godina

17.07.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Izgleda da je došlo do dogovora između Microsofta i Sonyja te će franšiza Call of Duty ostati na Sonyjevim konzolama PlayStation nakon što se završi odobrena Microsoftova kupnja Activision Blizzarda

Sony je u ožujku ove godine izrazio zabrinutost zbog Microsoftove potencijalne kupnje Activision Blizzarda, naglasivši strahove oko budućnosti Activisionove franšize Call of Duty.

U tada objavljenim dokumentima japanska kompanija je istaknula da vjeruje kako će Microsoft podići cijenu Call of Dutyja, učiniti ga dostupnim samo na Games Passu ili ga strateški ili slučajno degradirati kako bi radio slabije na PlayStationu. Sony navodi hipotetsku situaciju u kojoj bi Microsoft mogao na PlayStationu izbaciti verziju Call of Dutyja koja u finalnoj verziji dolazi s bugovima i greškama.

Vijest o postignutom dogovoru između Sonyja i Microsofta objavio je šef Xboxa Phil Spencer na svom Twitteru. ‘Radujemo se budućnosti u kojoj igrači širom svijeta imaju više izbora za igranje svojih omiljenih igara’, stoji u Spencerovoj objavi na Twitteru.

Predsjednik Microsofta Brad Smith objavio je pak vlastiti komentar na Twitteru. ‘Od prvog dana ove akvizicije predani smo rješavanju problema regulatora, programera platformi i igara te korisnika. Čak i nakon što prijeđemo ciljnu crtu za odobrenje ovog ugovora, ostat ćemo usredotočeni na to da Call of Duty ostane dostupan na više platformi i za više korisnika nego ikad prije’, stoji u njegovoj objavi.

Sony je bila najveća tvrtka koja je izrazila svoje protivljenje Microsoftovoj kupnji Activision Blizzarda za 69 milijardi dolara. Mjesecima je pokušavao uvjeriti vladine regulatore, poput Savezne trgovinske komisije SAD-a i Uprave za tržišno natjecanje i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, da bi dogovor bio loš za industriju igara općenito, a posebno za Sony.

U jednom je trenutku Sony tvrdio u dokumentima predanim CMA-u da bi 'Microsoft mogao izdati verziju Call of Dutyja za PlayStation u kojoj se bugovi i pogreške pojavljuju samo na završnoj razini igre ili nakon kasnijih ažuriranja'. Čelnik Sony PlayStationa, Jim Ryan, u svjedočenju koje je dao FTC-u u travnju, također je tvrdio da Sony neće ponuditi informacije o budućim konzolama PlayStation ako prođe ugovor o kupnji Activision Blizzarda.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Activision

U međuvremenu još uvijek čekamo informaciju o tome hoće li Microsoft doista zaključiti ugovor s Activision Blizzardom do trenutnog roka 18. srpnja. CMA je blokirao dogovor krajem travnja, ali je od tada Microsoft navodno ponudio novi ugovor regulatoru. CMA je produžio rok istrage do 29. kolovoza.

Postoje spekulacije da bi Microsoft mogao zaključiti posao do 18. srpnja, ali bi mogao nastaviti razgovarati s CMA-om do novog roka. Također je moguće da Microsoft i Activision Blizzard mogu produljiti rok za spajanje.

Verge je potvrdio da je postignut ugovor između Microsofta i Sonyja na 10 godina i pokriva samo franšizu Call of Duty. Također, Microsoft se pokušao dogovoriti sa Sonyjem o tome da sve trenutne Activisionove igre zadrže na PlayStationu do kraja 2027. godine, ali Sony nije pristao na taj dogovor.