KRADE KONTAKTE

Oprezno s korištenjem popularne aplikacije Sarahah!

29.08.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Aplikacija Sarahah je u kratko vrijeme svog postojanja postala viralnim materijalom. To ne čudi s obzirom da je riječ o appu koji omogućuje pisanje povratnih informacija i mišljenja o nekom - uz potpunu anonimnost. Ipak, čini se da app voli grabiti kontaktne liste onih koji su ga instalirali...

Sarahah, aplikacija kojoj temelj svega čini privatnost, izgleda da baš ne cijeni taj aspekt. Kontaktni podaci onih koji su je instalirali veselo su se preselili na servere tvrtke koja je stvorila app. Zašto?

Osnivač aplikacije Zain al Abidin Tawfiq tvrdi kako se kontaktne liste spremaju na njihove servere zbog planirane značajke da se pronađe obližnje prijatelje, a koja još nije u samom appu. Zvuči sumnjivo, ali je na Twitteru objasnio i kako će se ovi zahtjevi za podacima ukloniti u sljedećoj nadogradnji. 

Ovdje valja biti potpuno jasan i reći kako app Sarahah od korisnika na platformama iOS i Android redovito traži dopuštenje za učitavanje kontaktnih lista. No među onima koji su to dopustili bilo je onih koji su otkrili da to traži bez ikakvog vidljivog razloga. 

Priča o privatnosti vrlo je škakljiva, a žele li tvorci Sarahah zadržati viralnost, trebat će se dobrano potruditi za zadržavanje povjerenja. U svakom slučaju - oprezno sa svim aplikacijama koje traže pristup koječemu na mobilnim uređajima.