'Phishing' pokušaji

Gmail na vašem iPhoneu će vas sada štititi od prevarantskih poruka

14.08.2017 u 13:58

Bionic
Reading

Negdje u svibnju ove godine, Google je brzo reagirao na vijesti o phishing pokušajima koji su koristili Google Docse za mamac. Mobilna aplikacija za Android je već tada dobila nadogradnju sa zaštitom, dok su iUređaji bili na (ne)milosti sve do danas. Gmail za iOS će sada štititi i Appleove uređaje

Vrijedi podsjetiti kako je ranije ove godine otkriven složeni phishing napad. Mnoštvo korisnika Gmaila dobilo je kroz email poruke informacije da imaju kakav Google dokument na raspolaganju te ga valja urediti. Poruka je mogla izgledati i zakamuflirana kao da stiže od nekog iz korisnikove kontakt liste. 

Jasno, klik na tu poveznicu bi korisnike odveo na stranicu gdje bi trebali upisati svoje korisničko ime i lozinku - a čime bi predali sve podatke napadačima. Sredinom svibnja, mobilna aplikacija Gmail za Android dobila je nadogradnju u sklopu koje upozorava korisnike na sumnjive poveznice. 

Sad je stigao red i na iOS - tj. mobilno izdanje Gmaila za iPhone i iPad. Baš kao i kod izdanja za Android, Gmail će korisnika pri učitavanju email poruke tj. dodiru na sumnjiv link upozoriti da postoji sigurnosni rizik. 'Odaberite nastavak samo i isključivo ako ste uvjereni da je riječ o pravoj poveznici', piše Gmail razvojni tim

Ne treba biti apsolutno uvjeren u Googleove algoritme, no velika je vjerojatnost kako će se na ovaj način izbjeći većina 'jeftinih' prevarantskih pokušaja. Očekuje se kako će do konca kolovoza svi vlasnici iPhonea i iPada s aplikacijom Gmail dobiti ovu razinu zaštite.