CREW-3

Opet odgoda: SpaceX-ova nova misija s posadom dobila je nov datum polijetanja

08.11.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Unatoč najboljim nastojanjima NASA-e i SpaceX-a, loše vremenske prilike su već nekoliko uzrokovale odgodu misije Crew-3

SpaceX-ova misija s posadom Crew-3 tijekom kojeg će četvero astronauta otputovati do Međunarodne svemirske postaje susrelo se sa još jednom odgodom - ovaj put do 10. studenog u 9:03 po lokalnom vremenu. NASA objavljuje da je prvotno na ISS-u planirala susret dviju posada - Crewa-2 koji odlazi i Crewa-3 koji dolazi, no izgleda da će prvo Crew-2 stići na Zemlju 8. studenog, dok će Crew-3 na stanicu otići nešto kasnije. Crew-2 je, podsjeća Verge, na Zemlju trebao stići 7. studenog, no let je bio odgođen zbog vremenskih neprilika.

Što se prognoze vremena tiče, šanse za vedro vrijeme u srijedu su 80 posto, što znači da će (ukoliko sve pođe po planu) posada uzletjeti iz Kennedy Space Centera te 11. studenog doći do ISS-a oko 19:10 po lokalnom vremenu. 'Nakon što Crew-2 stigne za Zemlju, Falcon 9 će lansirati treću misiju s posadom', objavili su iz SpaceX-a.

Misija Crew-3 do danas je prošla kroz nekoliko uzastopnih odgoda. Astronauti su po originalnom rasporedu prema stanici trebali poletjeti još 31. listopada, no susreli su se sa nizom prepreka poput lošeg vremena i, citiramo, 'manjeg zdravstvenog problema'. Prema stanici putuju četvero astronauta - NASA-ini Thomas Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron te ESA-in Matthias Maurer. Na ISS-u će provesti šest mjeseci.

Crew-3 je treće operativna posada koju na stanicu prevozi SpaceX-ov komercijalni prijevoz. Lansiranje će biti moguće pratiti uživo putem YouTubea i službene stranice NASA.