prijeti mu zabrana

Opasno oružje Kine protiv Zapada ili...? Što se to događa s TikTokom

23.03.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Vlade diljem Zapada posljednjih mjeseci zabranile su korištenje TikToka na službenim pametnim telefonima svojih dužnosnika. Popularna kineska društvena mreža suočava se s optužbama za špijunažu, manjkavu zaštitu osobnih podataka, pa čak i izrazito negativan utjecaj na mlade. Je li ovo još samo jedan okršaj Zapada i Istoka u gospodarskom ratu (kao u slučaju Huaweija) ili je TikTok 'meko', ali izrazito moćno oružje kineskih vlasti? Šef TikToka danas će biti ispitan u američkom Kongresu, tamo gdje je na 'optuženičkoj klupi' prije samo nekoliko godina sjedio Mark Zuckerberg

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland i mnoge europske zemlje posljednjih mjeseci zabranili su TikTok na mobitelima svojih dužnosnika, a tu nije kraj. TikToku prijete i druga ograničenja na Zapadu ne bude li tvrtka pristala igrati po njihovim pravilima. Bijela kuća otišla je korak dalje i zatražila da kineska tvrtka ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok, proda aplikaciju ili će ona biti u potpunosti zabranjena u SAD-u.

No drže li optužbe Zapada vodu? Je li nacionalna sigurnost zapadnih država doista ugrožena ili je cijela priča prenapuhana? Šef TikToka Shou Zi Chew danas će biti ispitan u američkom Kongresu, a pitanjima će ga rešetati zastupnici sa svih strana političkog spektra. Politico je izdvojio nekoliko tema o kojima bi se danas moglo razgovarati s čelnikom ove društvene mreže.

Pristup kineskih vlasti osobnim podacima korisnika

Mogućnost da kineske vlasti imaju pristup podacima milijuna korisnika TikToka diljem svijeta Zapadu zadaje najveće glavobolje. Sigurnosni dužnosnici upozoravaju da bi tvrtka ByteDance mogla podlijegati kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti iz 2017., prema kojem se od tvrtki zahtijeva da podržavaju, pomažu i surađuju s obavještajnim službama. Dodatan je problem to što i kineski zaposlenici te tvrtke imaju pristup podacima, a bilo tko od njih može istovremeno raditi za državu.

Institucije EU-a prošli mjesec su zabranile svojim zaposlenicima korištenje TikToka na službenim mobitelima da bi se 'smanjila izloženost kibernetičkim napadima jer ova aplikacija prikuplja toliko podataka na mobilnim uređajima da bi se mogli upotrijebiti za organizaciju takve vrste napada'.

  • +3
Prosvjed kreatora sadržaja protiv zabrane TikToka u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Irska komisija za zaštitu podataka, vodeće regulatorno tijelo za privatnost u EU, u sljedećih nekoliko mjeseci istraživat će je li tvrtka nezakonito prenijela podatke europskih korisnika u Kinu. S druge strane treba imati na umu to da ni Zapad po pitanju društvenih mreža nema baš čist dosje. Svi se sjećamo pokunjenog lica Marka Zuckerberga u istoj stolici u koju će danas sjesti šef TikToka. A ni podaci koje je prikupljao Twitter nisu baš bili otporni na znatiželjne poglede stranih vlada.

Iz TikToka pak tvrde da nikad nisu dali podatke kineskim vlastima jer, kako objašnjavaju, ByteDance je registriran na Kajmanskim otocima, pa ne moraju poštivati obvezu pomaganja obavještajnim službama. Tvrtka je pritom u 20-postotnom vlasništvu osnivača i kineskih ulagača, 60 posto je u vlasništvu globalnih ulagača, a 20 posto dionica pripada zaposlenicima. Zasad planiraju implementirati dva nova rješenja za zaštitu podataka, jedan u SAD-u, a drugi u EU.

Otvorena vrata kineskim špijunima

Zapad smatra da, čak i u slučaju da kineski špijuni ne mogu legalno doći do podataka korisnika, mogu toj Pandorinoj kutiji pristupiti na stražnja vrata. Glavni argument je da Kina ima jedne od najboljih kibernetičkih špijuna na svijetu te im je samo olakotna okolnost to što su veliki skupovi podataka ili digitalna infrastruktura smješteni na njihovu teritoriju.

Oni koji su pak skeptični prema ovom argumentu pozivaju se na istraživanje iz 2021., a koje je pokazalo da se softver TikToka uopće ne ponaša 'pretjerano zlonamjerno', što bi se očekivalo od nekog špijunskog programa. Ipak, u istraživanju nedostaju informacije o tome što se događa s onim podacima koji se čuvaju u Kini.

Pravo na privatnost

TikTok optužuju i za masovno prikupljanje podataka, posebice u SAD-u, u kojem ne postoji zaštita privatnosti građana (kao u EU). U onim državama u kojima je to područje regulirano optužuju TikTok da se ne pridržava zakona. Tvrtka je pod istragom u Irskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi zbog korištenja podataka maloljetnih korisnika. U Nizozemskoj, Francuskoj i Italiji pak istražuju TikTokovu potencijalno manjkavu zaštitu privatnosti u personaliziranim oglasima, ali i činjenicu da nije ograničio pristup djeci.

Iz TikToka kažu da je prikupljanje velike količine podataka u EU praksa i velikih američkih tehnoloških tvrtki. I Meta i Amazon dobili su ogromne novčane kazne zbog kršenja privatnosti europskih korisnika.

Civilizacijska borba protiv Zapada

Najnovija optužba s kojom se suočava ova tvrtka je da je ona dio sveobuhvatne civilizacijske borbe Kine protiv zapadnih zemalja. Kina potencijalno koristi ovu društvenu mrežu da bi širila dezinformacije i zaglupljujuće sadržaje među mladima, a posljedično i podjele i apatiju, smatra se. Šef američkih obavještajaca upozorio je da bi kineska kontrola nad algoritmima na TikToku mogla omogućiti vlastima provođenje psiholoških operacija nad zapadnim stanovništvom.

Zapad tako tvrdi da ByteDance gura zaglupljujuće sadržaje djeci na Zapadu dok kineska inačica TikToka donosi obrazovni sadržaj. Problematično je i to što TikTok nije zadovoljio zapadne standarde u zaštiti djece od ovisnosti o ovoj društvenoj mreži, ali i od opasnih viralnih izazova vrlo popularnih među mladima.

Iz TikToka kažu da su prilagodili svoje moderiranje sadržaja od 2019. te redovito objavljuju izvješće o transparentnosti. Najavili su i da će se na ovom polju u potpunosti uskladiti s europskim regulativama.