OBRATITE PAŽNJU

OLED protiv LED-a: U čemu je razlika i zašto bi vas se ona trebala ticati

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 31.12.2018 09:33
  • Objavljeno 31.12.2018 u 07:00
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Jednom kada odlučite kupiti televizor ili jednostavno želite saznati više o tehnologiji oko vas definitivno ćete naići na ova dva pojma: OLED i LED. Koja je razlika među njima i kako ona utječe na kakvoću slike? Saznajte u našem vodiču

Svaki kupac novog televizora naići će na pojmove LED i OLED. Riječ je o, ukratko, tehnologijama ekrana koje uvelike utječu na sliku i način na koji vaš uređaj funkcionira. Pored očigledne razlike u slovima i, naravno, cijeni, valja naglasiti nekoliko ključnih tehnoloških značajki koje dvije najpopularnije tehnologije panela zapravo nude.

Što je to LED?

LED je skraćenica od Light Emitting Diode (dioda koja odašilje svjetlo). Tehnički gledano, riječ je o malim uređajima koji stvaraju svjetlo prolaskom elektrona kroz poluvodič. LED je preferirani izvor pozadinskog svjetla za sve LCD panele, s time da se LED-ovi proizvode u vrlo malim veličinama. Problem je, doduše, u tome da standardne LED-ice nisu dovoljno male kako bi se koristile kao individualni pikseli u ekranu vašeg budućeg televizora, što znači da ih se primjenjuje za pozadinsko osvjetljenje LCD panela.

Drugim riječima, svako LED svjetlo osvjetljava nekoliko piksela odjednom. Nadolazeća tehnologija pod imenom MicroLED u jednom će trenu svijet LED televizora okrenuti naglavačke, no zasad je bolje da se držimo osnovne terminologije.

Što je to OLED?

OLED je skraćenica od Organic Light Emitting Diode (organska dioda koja odašilje svjetlo). Ako pojednostavnimo terminologiju, recimo da se radi o organskim spojevima koji svijetle ako kroz njih pustimo struju. Za razliku od LED-a koji više-manje radi istu stvar, samo što koristi drukčiju tehnologiju, OLED je savitljiv, manji i tanji. Ovo znači da OLED rješava problem s LED-om, odnosno njegovom veličinom. Štoviše, OLED je toliko mali da se može koristiti za pojedine piksele te, što je najvažnije, crnu boju reproducira tako da doslovno prestane osvjetljavati pojedini piksel.

Odatle, konkretno, dolazi i OLED-ova najpoznatija prednost.

Premijski procesori

Korejski proizvođač LG trenutno je cijenjen po proizvodnji OLED TV panela. Sony i LG imaju dogovor koji Sonyju dozvoljava da LG-jeve OLED panele ugrađuje u svoje televizore.

Razlika između LG-jevih i Sonyjevih OLED ekrana leži u različitim procesorima, što rezultira dramatično različitim uređajima. LG-jev premijski procesor, primjera radi, nosi ime α9 i služi tome da već dobru sliku učini još boljom tako što je stvara LG-jevom tehnologijom obrade Quad Step smanjujući zrnatost i količinu sjenčanja dvostruko u odnosu na prijašnje modele.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Značajka za povećanje oštrine inteligentnog procesora α9 ističe sitne detalje i teksturu tako što naglašava rubove predmeta na slici. Time se stvaraju veća dubina, istaknutiji detalji i realističnije slike. Priča se nastavlja i na ostale aspekte poput boje, brzine reprodukcije videa i tako dalje - značajke koje LG-jeve televizore čine jedinstvenima, makar nisu jedini koji koriste OLED tehnologiju.

LG-evi OLED televizori za 2018. predvođeni su 77/65-inčnim varijantama modela iz serije LG SIGNATURE W8, a tu su i tri modela OLED TV-a s dijagonalama zaslona od 65/55 inča – E8, C8 i B8. Modeli iz najpovoljnije serije B imaju procesor slike α7, dok svi ostali dolaze s novim inteligentnim procesorom α9. Zahvaljujući njemu, vlasnici OLED televizora W8, E8 ili C8 moći će doživjeti poboljšani prikaz slike i još preciznije boje iz gotovo bilo kojeg kuta gledanja, a sve uz prikaz 'najcrnje' crne.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Razlika između LCD-a i OLED-a

Premda je tehnologija LCD-a uvelike napredovala od njezinog uvođenja, ona i danas po brojnim značajkama kaska za OLED-om. Kvaliteta ekrana uvijek se mjeri po njegovoj mogućnosti reprodukcije crne boje. Čim je crna dublja, ostale boje su kontrastnije, pa samim time slika postaje kontrastnija i realističnija. Ako uspoređujemo razinu crne, OLED ima prednost.

Uz nekoliko časnih izuzetaka poput QLED-a koji je u najnovijim inačicama prišao opasno blizu OLED-u, LCD ekrani do danas nisu mogli premašiti tu kvalitetu slike. To u neku ruku i ide u prilog LG-ju, čiji OLED televizori tankog profila nastavljaju sakupljati nagrade.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Brzina odaziva

Brzina odaziva je vrijeme potrebno da se dioda promijeni iz uključenog u isključeni stadij. Čim je vrijeme kraće, na ekranu će biti manje šuma.

OLED zahvaljujući manjim diodama koje rade kao individualni pikseli što se samostalno osvjetljuju u svakom smislu nadmašuje sve LED/LCD televizore. Diode u LED TV-ima su sporije i leže ispod LCD panela, otkud osvjetljavaju rojeve piksela odjednom. Ovo rezultira sporijom promjenom iz upaljenog u ugašeno stanje i obratno. Upravo zato OLED trenutno pruža najbrže vrijeme odaziva, u cijelosti nadmašivši LED/LCD.

Što se brzine prijenosa signala tiče, LG je uvelike poboljšao svoje OLED TV-ove, što znači da gejmeri više ne moraju bježati glavom bez obzira čim čuju da panel koristi ovu tehnologiju. Da, LCD je i dalje bolji ako tražite super ekran za igranje igara, no razlika postaje sve manja.

Kut gledanja i potrošnja

Ako tražite TV ekran koji možete gledati iz širokog spektra kutova, LED možda nije najbolji izbor, s obzirom na to da kvaliteta slike polako nestaje kako idete u stranu. Premda ovo varira među modelima, što znači da neki televizori imaju širi, a neki uži kut gledanja, on je apsolutno uvijek vidljiv. Premda IPS paneli imaju za nijansu širi kut gledanja od standardnog LCD-a, problem nastaje u kontrastu u odnosu na konkurentske VA panele te konačno - niti jedan od njih ne dolazi blizu OLED-u.

Usporedbe radi, OLED ekrani mogu se gledati sve do kuta od 84 stupnja bez očiglednog pada u kvaliteti slike. U usporedbi s LED TV-ima, koji su isprobani kako bi prikazali maksimalni kut gledanja na 54 stupnja, OLED ima očiglednu prednost.

Što se potrošnje tiče, OLED je i po tom pitanju bolji od LCD-a. OLED paneli su jako tanki i ne traže pozadinsko osvjetljenje. Kao takvi, OLED televizori su lakši od LED/LCD-a te su dramatično tanji. Također troše manje struje, što ih čini energetski učinkovitijima.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Veličina

Ako tražite ekstra masivni televizor, tu ćete vrlo vjerojatno htjeti posegnuti za LCD-om. Premda je OLED zbilja napredovao prošlih nekoliko godina, najveći OLED paneli i dalje su manji od najvećih LCD panela koji zahvaljujući novim tehnologijama mogu imati dijagonalu veću od 100 inča.

Cijena

Nekad davno cjenovna utrka između LCD/LED ekrana i OLED-a uvijek je završavala pobjedom LCD-a, no valja naglasiti bitnu stavku koja će vam možda promijeniti gledište na cijelu usporedbu, a to je da su OLED ekrani, svi do zadnjeg, premijski proizvod. Na tržištu praktički ne postoji televizor srednje klase koji koristi OLED panel i, vjerujte nam - bit ćete sretni ako pronađete OLED panel jeftiniji od 12 tisuća kuna. Ako uspoređujemo isključivo cijenu, LCD možete dobiti po nižoj cijeni, no samo ako gledate niži razred. QLED (koji koristi LCD tehnologiju) cjenovno je praktički isti kao OLED, što zapravo svodi priču na osobne preferencije i prioritete pojedinog kupca.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s LG-jem Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!