SAVJETI I TRIKOVI

Olakšajte si život s Windows Phoneom 8

24.01.2013 u 14:52

Bionic
Reading

Najnovije izdanje Microsoftovog operativnog sustava za mobilne uređaje obiluje opcijama koje početnike mogu zbuniti, a iskusnima nepotrebno otežati rad. Zato vam skrećemo pozornost na one koje vam mogu olakšati korištenje

Windows Phone 8 oduševio je mnoge svojim mogućnostima i izgledom.

No brojne opcije mogle bi zbuniti one korisnike koji nisu toliko skloni tehnologiji ili im je uređaj sa sustavom Windows Phone 8 prvi pametni telefon.

Čak je i iskusnim korisnicima različitih pametnih telefona bilo potrebno vrijeme prilagodbe i upoznavanja s novim opcijama.

Stoga su u Wiredu pripremili nekoliko uputa i savjeta kako još više uživati u korištenju svog pametnog uređaja s Windows Phoneom 8.

Snimanje ekrana (screenshot

Snimanje i dijeljenje 'screenshota' napokon je dostupno i na Windows Phone 8 uređajima. Dovoljno je istovremeno pritisnuti tipku za zaključavanje i ikonu Home. Nakon toga snimka se ponaša kao i bilo koja druga fotografija te ju je moguće poslati e-mailom ili podijeliti putem društvenih mreža.

Prepoznavanje glazbe

Windows Phone 8 ima ugrađenu opciju za preoznavanje glazbe, i to u vlastitoj tražilici, što eliminira potrebu za dodatnim aplikacijama za prepoznavanje pjesama poput Shazama.

Dovoljno je pritisnuti ikonu Search i pri dnu ekrana odabrati ikonu Note. Uređaj će potom analizirati glazbu i prikazati link na dotičnu pjesmu u online trgovini.

Štednja energije

Opcija Battery saver omogućava štednju energije kada je baterija 'pri kraju'. Moguće ju je podesiti da se automatski uključi kada napunjenost baterije padne ispod 20 posto, odnosno aktivirati ju ručno.

Kada je uključena, usluge slanja i primanja poruka i poziva i dalje funkcioniraju, ali su ugašene aplikacije koje rade u pozadini ili zahtijevaju konstantno sinkroniziranje podataka.

Filtriranje kontakata

Većina uređaja nudi sinkronizaciju kontakata s različitim društvenim mrežama i e-mail računima, no Windows Phone 8 nudi mogućnost odabira koje ćete kontakte odabrati. U People hubu možete odabrati s kojih računa želite sinkronizirati kontakte ili sakriti obavijesti s pojedinih mreža.

Isprika kod kašnjenja

Ugrađeni Kalendar nudi zanimljivu opciju 'isprike'. Naime, kad kasnite na neki sastanak, dovoljno je odabrati opciju Late i aplikacija će automatski poslati mail isprike svima koji sudjeluju na tom događaju. Automatsku poruku možete prilagoditi sebi, no ona se odnosi samo na e-mail, ne i na SMS.

Od A do Z u sekundi

Brojni kontakti u Imeniku mogu vam otežati pronalaženje prave osobe. Dovoljno je kliknuti na slovo koje označava dio imenika i pojavit će se tipkovnica. Odaberite početno slovo kontakta kojeg želite pronaći i imenik će vas prebaciti na taj dio popisa. Naravno, moguće je i u pretragu upisati ime kontakta i pronaći ga direktno.

Skriveni broj

Ukoliko želite zaštititi svoju privatnost, Windows Phone 8 nudi mogućnost skrivanja broja prilikom poziva. U postavkama je moguće odabrati prikaz broja svima, nikome ili samo postojećim kontaktima u imeniku.

Slanje lokacije

Sada je moguće jednim potezom u SMS poruku ubaciti i informaciju o lokaciji, primjerice, sastanka. Dovoljno je prilikom pisanja poruke odabrati ikonu spajalice i dodati lokaciju direktno u poruku. Osoba koja ima Windows Phone 8 uređaj dobit će prikaz lokacije na karti, dok će ostali dobiti link koji će ih odvesti na kartu.

Vidite bolje

U Microsoftu su mislili i na osobe koje lošije vide. Kao i na računalu, Windows Phone 8 nudi opciju mijenjanja veličine teksta na zaslonu, postavljanja visokog kontrasta za bolju vidljivost, ali i uključivanje 'povećala' za još bolju vidljivost.

Prilagodite IEsvojim navikama

Internet Explorer u Windows Phoneu 8 dolazi s opcijom zaustavljanje/osvježavanje u dnu ekrana. No, na to je mjesto moguće staviti i opciju favorita odnosno tabova.

Mnogima će biti lakše prebacivati se iz jednog prozora u drugi dodirom na opciju tab, nego odlaziti u izbornik pa tamo odabirati promjenu taba.

Objedinjenje e-mail računa

Mnogi koriste nekoliko e-mail adresa koje pregledavaju u različitim programima. Windows Phone 8 nudi mogućnost objedinjenja svih mail računa u jednom inboxu. Dovoljno je u aplikaciji Mail odabrati u doljem desnom kutu ikonu karika i 'povezati sandučiće'.

Blokirajte kameru

Gumb za uključivanje fotoaparata odnosno kamere na Windows Phone 8 uređajima funkcionalan je i kada je zaslon zaključan. Kako biste spriječili snimanje fotografija u džepu ili torbi slučajnim pritiskom na gumb, u aplikaciji Fotografije odaberite postavke kamere i tamo označite 'spriječi slučajno aktiviranje kamere kada je telefon zaključan'.