PROSINAČKO IZDANJE

Odlična vijest za korisnike Firefoxa: Stiže više od 200 proširenja za Android

24.11.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Mozilla, zaklada koja stoji iza Firefoxa, dosad je nudila ograničenu podršku za alate ovog tipa u mobilnoj verziji preglednika. Od izdanja Firefox 120 to bi se trebalo promijeniti

Ako ste odabrali Firefox kao web preglednik vašeg stolnog računala, moguće je kako ste instalirali i poneko proširenje kako biste, primjerice, smanjili prikaz oglasa.

Mozilla, zaklada koja stoji iza Firefoxa, dosad je nudila ograničenu podršku za alate ovog tipa u mobilnoj verziji preglednika. Od izdanja Firefox 120 to bi se trebalo promijeniti.

Naime, s tim izdanjem - najavljenim za prosinac - trebalo bi stići barem 200 novih proširenja za operativni sustav Android. Mobilno izdanje Firefoxa trebalo bi biti podržano 'potpuno otvorenim' ekosustavom proširenja.

Mozilla potiče programere na migraciju na ovaj ekosustav i kreiranje proširenja za rješavanje problema koji se stalno javljaju pri surfanju webom.

U zasebnoj objavi na blogu iz kolovoza ove godine Mozilla je nagovijestila kako će se usredotočiti na pokretanje vlastitog ekosustava proširenja za Android. Također su priopćili kako se proširenja više ne nalaze u glavnom procesu korisničkog sučelja preglednika.

Ova je promjena napravljena radi prilagodbe Androidu, koji će vjerojatnije ubiti procese koji troše resurse poput proširenja. Sada je uspostavljena arhitektura stranice, koja omogućava uvođenje proširenja manje sklonih rušenju na Androidu. Mozilla je tada dala informacije i smjernice o tome kako stvoriti stabilnija proširenja.

Tijekom kolovoza Firefox Relay integriran je u preglednik kako bi se poboljšala privatnost i podigla razina zaštite e-pošte. Do tada Firefox Relay bio je dostupan kao proširenje, nije bio ugrađen u preglednik, piše Android Police.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.