stiže podrška

Firefox ima novost koja će se svidjeti vlasnicima Androida

14.08.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Dodaci za web preglednik Firefox razlikuju se koristite li mobilnu ili verziju za računala, a sudeći prema vijesti koja nam stiže iz Mozillinog tabora to se uskoro mijenja

Firefoxova aplikacija za Android uskoro će podržavati ‘otvoreni ekosustav proširenja’, najavili su iz Mozille, omogućujući korisnicima da prilagode preglednik širokim rasponom dodataka trećih strana. Točan datum izlaska ove značajke tek treba biti objavljen, ali u objavi na blogu Mozillin Scott DeVaney rekao je da bi trebala doći prije kraja godine. Više detalja bit će objavljeno sljedeći mjesec.

Sa nadogradnjom u Mozilli tvrde da će Firefox biti ‘jedini veliki Android preglednik koji podržava otvoreni ekosustav proširenja’.

Podrška za proširenja na Firefoxu za Android tehnički seže godinama unatrag, ali je kompatibilnost znatno smanjena kada je aplikacija ponovno izgrađena 2020. Od tada je službeno podržan samo ograničeni broj proširenja. Iako je još uvijek tehnički moguće pokrenuti bilo koje proširenje Firefoxa za desktop računala s Android aplikacijom, morate omogućiti izbornik za uklanjanje pogrešaka da biste to učinili, a Mozilla upozorava da je ova opcija dizajnirana za ‘programere i napredne korisnike’ te može ‘dovesti do neočekivanih ishoda’.

Iako Mozilla karakterizira Firefox kao glavni Android preglednik, njegov tržišni udio je blijed u usporedbi s tržišnim vodećim Chromeom, za koji Statcounter izvješćuje da je imao gotovo 65 posto ukupnog mobilnog pregledavanja (uključujući iOS) od srpnja 2023. Firefoxov tržišni udio zasjeo je na samo pola posto.