TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Od Harryja Pottera do Putina: Sve više mladih okreće se AI terapeutima

11.01.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Psiholozi upozoravaju kako roboti za brbljanje ne mogu zamijeniti ljude kad je riječ o terapiji zbog mentalnih problema

Harry Potter, Elon Musk, Beyoncé, Super Mario i Vladimir Putin. Ovo su samo neke od milijuna osoba s umjetnom inteligencijom s kojima možete razgovarati na Character.ai - platformi na kojoj svatko može kreirati robote za razgovore temeljene na izmišljenim ili stvarnim ljudima.

Koristi istu vrstu tehnologije kao ChatGPT, ali korisnici na nju troše više vremena. Jedan je bot još traženiji od dosad navedenih - Psychologist. Ukupno 78 milijuna poruka, uključujući 18 milijuna od studenog prošle godine, podijeljeno je s botom otkako ga je kreirao korisnik Blazeman98 prije nešto više od godinu dana.

Character.ai nije naveo koliko je to pojedinačnih korisnika za bota, ali tvrde kako njihovu stranicu dnevno posjećuje 3,5 milijuna ljudi.Psychologist je opisan kao 'netko tko pomaže u životnim poteškoćama'.

Nastao kao samopomoć

Tvrtka iz područja zaljeva San Francisca ne pridaje veliki značaj svojoj popularnosti, tvrdeći kako su korisnici više zainteresirani za igranje uloga radi zabave.

Najpopularniji botovi su likovi iz anime ili računalnih igara poput Raidena Shoguna, kojemu je pristiglo 282 milijuna poruka. Međutim, malo je likova tako popularno kao Psychologist.

Ukupno postoji 475 botova povezanih s pojmovima 'terapija', 'terapeut', 'psihijatar' ili 'psiholog', koji mogu razgovarati na nekoliko jezika. Neke od njih može se opisati kao terapeute zabave ili fantazije, poput Hot Therapista. No, najpopularniji su pomagači mentalnog zdravlja kao što su Therapist (12 milijuna poruka) ili Are you feel OK? (16,5 milijuna).

Blazeman98 je 30-godišnji student psihologije Sam Zaia s Novog Zelanda. Za BBC je rekao kako nije očekivao popularnost, pa ni da će njegovog bota tražiti toliko drugih ljudi.

Bota je trenirao za vlastite potrebe - trebao je s nekim razgovarati, a ljudska terapija bila preskupa.

Pri obuci je koristio načela iz svog diplomskog rada, razgovarajući s njim i oblikujući odgovore koje daje na najčešća stanja mentalnog zdravlja, poput depresije i anksioznosti.

Uspjeh bota iskoristio je za pokretanje postdiplomskog istraživačkog projekta o rastućem trendu terapije uz pomoć umjetne inteligencije i zašto je privlačna mladima.

Uvijek dostupan i impersonalan

Platformom Character.ai dominiraju korisnici od 16 do 30 godina. Sam kaže kako, između ostalog, ljudima odgovara to što s botom mogu razgovarati kad god ih spopadnu teške misli. Također pretpostavlja kako format teksta mladima najviše odgovara.

Ta vrsta terapije jest popularna, ali to ne znači kako je i učinkovita, niti da se botovi mogu mjeriti s ljudima koji se time profesionalno bave.

Pojedni psiholozi upozoravaju da roboti temeljeni na umjetnoj inteligenciji možda daju loše savjete pacijentima ili imaju ukorijenjene predrasude prema rasi ili spolu. Ipak, medicinski svijet ih počinje nesigurno prihvaćati kao alate koji će se koristiti za lakše suočavanje s visokim zahtjevima javnih usluga.

Prošle je godine usluga umjetne inteligencije pod nazivom Limbic Access postala prvi chatbot za mentalno zdravlje koji je osigurao britansku certifikaciju medicinskih uređaja od strane vlade. Sada se koristi u mnogim zakladama za klasifikaciju i trijažu pacijenata.

I s platforme Character.ai poručuju kako bi se korisnici trebali obratiti profesionalcima ako im je potrebna stručna pomoć. Njihovo osoblje ima pristup razgovorima, kako bi moglo priskočiti u pomoć ukaže li se za time potreba.