PREMIJERKA U STRAHU

Opasnosti AI-ja središnja tema talijanskog predsjedanja G7

04.01.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Afrika i opasnosti umjetne inteligencije (AI) bit će dvije ključne teme tijekom godinu dana dugog talijanskog predsjedanja formatom G7, najavila je u četvrtak premijerka Giorgia Meloni

Italija je rotirajuće predsjedništvo preuzela u siječnju. Skupinu još čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Italija će tijekom godine biti domaćin niza ministarskih sastanaka i susreta čelnika u lipnju. Meloni je najavila da želi održati i posebno zasjedanje prije lipnja na temu AI-ja.  

'Jako sam zabrinuta zbog utjecaja AI-ja na tržište rada', rekla je na konferenciji za medije krajem godine. 'Danas smo suočeni s revolucijom u kojoj je ljudski intelekt pod prijetnjom zamjene', dodala je.

Meloni je rekla da će središnja tema biti i podrška afričkom razvoju, naglasivši da je ključno jačati lokalne ekonomije i životne standarde kako bi se odvratilo migrante od puta prema Europi. 

'Ono što mislim da se treba napraviti u Africi nije milostinja. U Africi se trebaju izgraditi suradnja i ozbiljni strateški odnosi jednakih, a ne predatorski'.

U Africi je potrebno braniti pravo da se ne treba emigrirati, a to se može postići investicijama i strategijom”, rekla je.