TEHNO SAVJETI

Očuvajte privatnost na svom iPhoneu u par koraka

01.06.2017 u 07:24

Bionic
Reading

Dok se u 'staro' doba krađom mobitela gubio tek svojevrstan imenik (uz vrijedan hardver), danas je opasnost višestruko značajnija - jer je moguće izgubiti identitet pa i brojne podatke poput bankovnih računa. I dok iPhone slovi za uređaj visoke razine sigurnosti, nije naodmet isprobati neke od aplikacija za dodatno osiguravanje privatnosti

Mobilne aplikacije za upravljanje lozinkama sve su korisnije, a od njih posebno vrijedi izdvojiti LastPass i 1Password. Oba alata pružaju slične značajke, no LastPass je mnogo jeftiniji za korištenje. Funkcionalnost ima već i u besplatnom izdanju, no Premium varijanta košta tek 12 dolara godišnje. 1Password je pak besplatan samo 30 dana probnog perioda, nakon čega valja plaćati tri dolara mjesečno ili pet dolara mjesečno (za godišnju pretplatu). Na koji god da se korisnici alat odlučili, mogu računati sa sinkronizacijom lozinki i izvrsnom zaštitom svog sadržaja. 

Za one koji žele čavrljati potpuno privatno, aplikacija Signal će omogućiti upravo to. Bilo da je riječ o slanju tekstualnih poruka, datoteka, grupnom čavrljanju ili govornih/video poziva, na svakom koraku slanja podataka oni su enkriptirani te virtualno ne postoji način da se otkrije tko što šalje i kakav je sadržaj.

Aplikacija Lookout se pak brine o lociranju iPhonea ili uparenog Apple Watcha. Besplatno izdanje pruža mogućnost praćenja aplikacija za kakvom sumnjivom aktivnosti, a tu je i integrirana usluga backupa. Aplikacija će također upozoriti korisnike o različitim ranjivostima i provalama u podatke sa savjetima što dalje činiti. Premium izdanje košta 10 dolara mjesečno, no Lookout će se tada brinuti i o zaštiti korisnika od krađe identiteta i osiguranje. 

Kome je pak potrebno arhiviranje i zaštita fotografija na iPhoneu, Avira Vault se čini kao vrlo zgodno rješenje. Ova aplikacija će korisnicima omogućiti skrivanje odabranih fotografija i filmića, ali i bilješki, podataka o kreditnim karticama i lozinki. Istovremeno će kroz internetski preglednik braniti korisnika od phishing pokušaja i malicioznog koda. Besplatna je uz određena ograničenja, a Pro izdanje košta četiri dolara. Ono donosi neograničenu pohranu te mogućnost stvaranja lažnih računa. 

Zaštita privatnosti unutar email klijenata je posebno bitna stavka za poslovne korisnike. Aplikacija ProtonMail brine se upravo o tom. Enkripcija u ovom slučaju znači kako će poruke vidjeti isključivo pošiljatelj i primatelj, a za šlag na kraju priče stoji činjenica da je klijent potpuno besplatan za korištenje. Čisto da se ukloni svaka sumnja u valjanost, treba naglasiti kako su na appu radili istraživači CERN-a nakon velike donacije u sklopu kampanje u Švicarskoj.