IDC CLOUD COMPUTING 2011

Očekuje se snažan rast računalstva u oblaku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.01.2011 17:01
  • Objavljeno 27.01.2011 u 14:06
IDC_Cloud_Computing-okrugli_stol

IDC_Cloud_Computing-okrugli_stol

Izvor: Promo fotografije / Autor: IDC

Računalstvo u oblaku drastično će promijeniti ICT industriju te će na njega otpasti 15 posto svjetske IT potrošnje u ovoj godini, rečeno je na današnjoj konferenciji IDC Cloud Computing 2011

U studiji o tehnološko-tržišnim projekcijama 'IDC Predictions 2011: Welcome to the New Mainstream' navodi se kako će upravo računalstvo u oblaku, tijekom ove i sljedeće godine, prijeći iz statusa ranog usvajanja u segment rane većine životnog ciklusa tehnologije. Tako će model, u kojem su posjedovanje, nadzor i održavanje IT infrastrukture odvojeni od korisnika, i gdje IT usluga kao i struja i voda dolaze od vanjskog dobavljača, već u ovoj godini dostići vrijednost od oko 15 posto od ukupne svjetske potrošnje na servere, sustave za pohranu podataka te aplikativni i razvojni softver.

'Udjel 'oblaka' u globalnoj potrošnji informacijskih tehnologija snažno će rasti. Očekuje se da će vrijednost javnih IT usluga 'u oblaku' 2014. dostići 55,5 milijardi dolara. Što se domaćeg tržišta tiče, lokalne IT tvrtke općenito još uvijek nisu potpuno iscrpile postojeće poslovne modele, odnosno tek je nekolicina već prisutna na tržištu s rješenjima temeljenim na računalstvu u oblaku. To potvrđuje i vrijednost domaćeg 'cloud' tržišta, koja je u 2009. iznosila tek oko 10 milijuna kuna,' rekao je Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics, nadovezujući se kako je računalstvo u oblaku u globalnim okvirima glavni tehnološki trend već nekoliko godina, no prava revolucija tek se očekuje.

'Vjerujem da će tradicionalni poslovni modeli mnogih tvrtki biti pod velikim pritiskom, budući da 'cloud' dobavljači nemaju povijesnog nasljeđa koje treba štititi. Model infrastrukture kao usluga (IaaS) već je počeo ozbiljno nagrizati tržišni udio velikih hardverskih dobavljača, a softver kao usluga (SaaS) dominantan je strateški model divova kao što su Microsoft, Oracle, IBM ili SAP. Kako SaaS na neki način 'kanibalizira' njihovu postojeću ponudu; bit će vrlo zanimljivo gledati razvoj situacije i tranzicijske strategije tih tvrtki', dodao je Sven Marušić, direktor tvrtke InfoCumulus.

U sklopu konferencije Igor Marulić, savjetnik za telekomunikacijska rješenja Hrvatskog Telekoma predstavio je u sklopu konferencije usluge u 'oblaku' za poslovne korisnike, kao što su podatkovni centar, informatička oprema, Office e-pošta, Office intranet i fax, Net Phone i Hosted Call Centar te planove za budućnost kroz usluge virtualizacije, kao što su Virtual Private Server Hosting, Virtual Desktop Services te Application Store.

Partneri konferencije Cloud Computing 2011 bili su HP kao platinum partner, T-HT kao gold partner, Microsoft, IBM i Cisco kao silver partneri i InfoCumulus kao content partner.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi