OTKAČEN ROBOT

Nuklearni rat preživjeli bi žohari i... Robo-žohari

29.02.2016 u 07:13

Bionic
Reading

Znanstvenici s UC Berkeley nedavno su objavili rad u kojem detaljno opisuju robo-žohare. Međutim, dok su dosadašnji roboti koji 'imitiraju' rad prirodnih djela i nedjela bili primarno posvećeni kretnjama, CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) ide korak dalje. Ovaj robo-žohar može preživjeti gaženje, može 'gmizati' vrlo uskim prostorima korištenjem tek dijela nogu i dr.

Istraživači i biolozi su već dugo vremena opsjednuti mehanizmima koje žohari imaju kako bi preživjeli po svaku cijenu. Čak i kada ih se spoljšti, ova stvorenja mogu bez većih problema nastaviti gmizati, što im među ostalim omogućuje i brzo bježanje u najmanje pukotine pred novinama ili cipelama koje idu u njihovom pravcu.

Zvuči kao super materijal i inspiracija za robote - pa su jednog takvog i napravili. CRAM je rezultat proučavanja američkih žohara (Periplaneta americana), a istraživači se nadaju kako će ovim projektom jednog dana moći napraviti prava mala vozila za istraživanje i spašavanje u ruševinama nakon prirodnih i neprirodnih katastrofa.


Kada se CRAM pokuša spljoštiti, njegove nogice i tijelo se prilagođavaju novom obliku i osiguravaju da se može dalje kretati, baš poput pravih žohara:

'U slučaju potresa, prvi spasitelji će morati znati je li ruševina dovoljno stabilna, no izazov je u tom što većina za to osmišljenih robota jednostavno ne može ući u minijaturne otvore. Sad je lako zamisliti gomilu ovih malih robo-žohara kako bi se pronašli preživjeli u ruševinama te pronašao najbolji put za ulazak spasiteljskih ekipa', rekao je Robert Full, profesor integrativne biologije na UC Berkeley.

I dok je riječ tek o prototipu, očekivanja su velika - posebno zato jer je demonstriran veliki potencijal za izradu tzv. 'mekanih' robota. Priroda je opet poslužila kao vrhunski primjer prilagodbe malih životinjica, a što su istraživači proučavali nizom pokusa posebnim kamericama i sustavima za praćenje kretnji žohara.