ADAPTACIJA

Ovaj robot bi vam se mogao prikrasti poput kameleona

08.02.2016 u 07:36

Ovo je robot kameleon
Bionic
Reading

Ovog robotskog 'kameleona' su razvili istraživači Wuhan sveučilišta u Kini, a demonstracija služi kao temelj što bi točno jednog dana moglo kamuflirati borbena vozila i oklope

Ova kamuflažna tehnologija koristi 'plazmonske zaslone', koji stvaraju boju pomoću interakcija između nano-struktura i električnih polja. Istraživački tim prekrio je tim 'zaslonima' robotski model dobiven 3D ispisom, a sami zasloni su dobiveni pomoću izbušene (rupice od svega 50 nanometara) staklene površine preko koje je stavljen sloj zlata. Unutar svake od rupica proces je stvorio zlatne kupole, a onda je cijela površina stavljena u kućište koje je sadržavalo elektrolitski gel s ionima srebra.

U trenutku kada svjetlosni snop dođe do zlatnih nanostruktura stvaraju se 'plazmoni', koji pak određuju reflektivna i apsorpcijska svojstva. Primjenom električnih polja moguće je dobiti različite boje, a istraživački tim je uspješno primijenio detekciju senzorima na crvenu, zelenu i plavu boju.

Smatraju kako bi napredniji sustav mogao detektirati sve boje, a u slučaju dalje minijaturizacije naprednih senzora moglo bi se razviti posebne kamuflažne oklope za vojne potrebe.