STIGLA TUŽBA

Novi skandal: Hoće li Facebook morati platiti milijarde dolara zbog prepoznavanja lica?

18.04.2018 u 11:01

Bionic
Reading

Najveća društvena mreža svijeta mogla bi platiti milijarde američkih dolara odštete ukoliko je sud proglasi krivom temeljem zajedničke tužbe zbog tehnologije prepoznavanja lica

Nevoljama Marka Zuckerberga i društva iz Facebooka ne nazire se kraj. Nakon skandala s tvrtkom Cambridge Analytica, američki okružni sudac James Donato presudio je kako tri korisnika Facebooka iz američke savezne države Illinois mogu tužiti Facebook zbog prikupljanja biometrijskih podataka korištenjem tehnologije prepoznavanja lica bez njihove izričite dozvole.

OVO JE IZAZOV

Možete li na Facebooku pronaći pet beskorisnijih značajki od ovih?

Pogledaj galeriju

Sporna je Facebookova značajka tag suggestions, koja koristi prepoznavanje lica za prijedloge prijatelja koje možete označiti na fotografiji. Tužitelji se pozivaju na zakonske odredbe koje štite od prikupljanja biometrijskih podataka kao što su otisci prsta, skenovi rožnice oka i prepoznavanje lica.

Presuda suca Donata otvara vrata mogućim tužbama milijuna korisnika u Illinoisu, potencijalno vrijednih milijarde dolara. U konkretnoj tužbi zatražena je odšteta do pet tisuća dolara. Postane li presedanom, mogla bi postati i oglednim primjerom za slične tužbe.

U Facebooku tvrde kako je tužba neutemeljena te najavljuju 'živahnu obranu'. Spornu značajku su u Europi isključili 2012. godine, nakon što su zbog nje imali problema u Irskoj. Sad ju pokušavaju ponovno upogoniti uz izričitu dozvolu korisnika, piše Business Insider.