3D TOUCH

Novi iPhone mogao bi ostati bez jedne vrlo korisne značajke

28.08.2018 u 12:54

Bionic
Reading

Prema najnovijim izvještajima tehno insajdera, kalifornijski proizvođač u ovogodišnjim bi modelima popularnog iPhonea mogao izostaviti 3D touch, a priča se i o manjku podrške za Apple Pencil

Značajka koju Apple već godinama trpa u prvi plan mogla bi kod novog iPhonea otići u ropotarnicu povijesti. Famozni 3D Touch, mogućnost prizivanja kontekstualnog izbornika jačim pritiskom prsta na ekran bila je atraktivni novitet kod iPhonea 6S, no činjenica je da ga, koliko god on zanimljiv možda bio, više-manje nitko ne koristi.

Appleov šef marketinga nevoljko je nakon izlaska iPhonea 6S priznao Bloombergu da stvari nisu toliko jednostavne te da ova značajka nije sjajna, premda je osmišljena kao nešto prisutno samo na najboljim uređajima. 'Gledano s tehničke strane, hardver potreban za izgradnju ekrana koji radi ono što radi 3D touch je nevjerojatno težak' rekao je Phil Schiller, voditelj marketinga u Appleu te nastavio 'Potrošit ćemo godinu ili čak dvije razvijajući novu generaciju skupe značajke koju na kraju ljudi ni ne koriste.'

BLIŽI SE VRIJEME

Što sve možemo očekivati od Applea ove jeseni?

Pogledaj galeriju

Odsustvo neobične značajke

Analitičar iz Barclaysa Blayne Curtis tvrdi da se 'podrazumijeva' kako neki ovogodišnji modeli iPhonea neće podržavati 3D Touch, piše u članku MacRumorsa.

Curtis je u izjavi pažnju obratio prema dva nova iPhonea više klase koji će doći s ugrađenim OLED ekranom. Ovo ostavlja malu šansu da će jeftiniji model koji koristi LCD ekran ali izgleda kao iPhone X imati 3D Touch. Drugi analitičar Ming-Chi Kuo prije nekoliko je mjeseci pobio ovu glasinu rekavši da niti jedan od nadolazećih modela neće imati podršku za 3D Touch.

Ništa od podrške za Apple Pencil

Drugi val glasina vezanih uz tajnovite nove uređaje predlaže kompatibilnost s Apple Pencilom, premda Kuo tvrdi da će i ona biti izostavljena s obzirom da Apple smatra kako pruža 'loše korisničko iskustvo'.

Što god div iz Cupertina planirao, više o novim uređajima saznat ćemo tijekom službenog predstavljanja koje bi se trebalo održati tijekom rujna.