GLASINE U ZADNJI TREN

Novi iPhone mogao bi nas ugodno i neugodno iznenaditi cijenom

09.10.2020 u 12:11

Bionic
Reading

Za manje od tjedan dana Apple će predstaviti novu generaciju svojih pametnih telefona. Nova glasina donosi dobre i loše vijesti o tome što bi iPhone 12 mogao donijeti

Analitičari investicijske banke Morgan Stanley smatraju kako nas čeka 'najznačajnije događanje vezano uz iPhone kakvo godinama nismo imali', s povećanjem prodaje za 22 posto tijekom naredne godine, na 220 milijuna primjeraka.

Jedan od ključnih - ako ne i najvažniji - čimbenik bit će cijena, piše Forbes. Naime, u Morgan Stanleyu su se složili s nagađanjima prema kojima će Apple prodavati svoje prve smartfone s podrškom za mreže 5G za istu ili nižu cijenu od prethodnika s podrškom za 4G.

To znači kako bi novi iPhone 12 mini s početnom cijenom od 649 američkih dolara mogao biti 50 USD jeftiniji od iPhonea 11. Najjači iPhone 12 Pro Max mogao biti također biti jeftiniji za isti iznos, uz cijenu od 1399 USD.

Jedina iznimka mogao bi biti iPhone 12, s 50 USD većom cijenom. Ali, i to je zanemarivo u usporedbi s povećanjima od 200 i više USD kod drugih proizvođača mobitela.

Apple nije poznat po poklanjanju i velikodušnosti pa tako ni ovaj potez neće biti besplatan za kupce.

Kako bi smanjili troškove navodno su srezali kapacitet baterije, što je onemogućilo uvođenje frekvencije osvježavanja zaslona od 120 Hz. Također, već se dulje priča kako će iz kutije s iPhoneom izbaciti adapter i slušalice pa ćete ih morati nabavljati zasebno.

Bilo kako bilo, za koji dan ćemo doznati kako stvari doista stoje s iPhoneom 12.