PREDALI ZAHTJEV

Apple ima novu ideju: Sklopivi iPhone sa zaslonom koji se sam popravlja

07.10.2020 u 08:50

Bionic
Reading

Kako su zasloni preklopnih pametnih telefona općenito prilično osjetljivi i izloženi riziku oštećenja, zaslon koji bi se mogao sam popraviti zvuči kao dobra zamisao

Tvrtka Apple je predala u siječnju ove godine američkom Patentnom zavodu zahtjev za odobrenje patenta koji bi mogao omogućiti izradu sklopivog pametnog telefona sa zaštitnim slojem na zaslonu koji bi mogao sam popravljati ogrebotine i druga oštećenja.

Kako je navedeno u pratećoj dokumentaciji, samopopravak bi bio potpuno autonoman - vlasnici iPhonea s takvom zaštitom ne bi morali ništa poduzimati jer bi se (teoretski) postupak mogao sam aktivirati pri punjenju ili u unaprijed određenom terminu.

Za popravak bi zaštitni sloj koristio toplinu, svjetlo ili električnu struju. Također bi mogao uključivati i sloj elastomera, sintetskog polimernog materijala koji može izgubiti i ponovno poprimiti oblik kako bi zaštitio osjetljive dijelove uređaja, piše Verge.

Više tehnoloških tvrtki, među kojima su Samsung i Motorola, već proizvode različite preklopne smartfone, ali nijedan nema značajku poput ove kakvu predlažu u Appleu.

Kako su zasloni preklopnih pametnih telefona općenito prilično osjetljivi i izloženi riziku oštećenja, zaslon koji bi se mogao sam popraviti zvuči kao dobra zamisao.

Sličnu tehnologiju već smo imali prilike vidjeti u LG-jevom modelu G Flex iz 2013. godine, iako nije bila naročito učinkovita u praksi. Zasad nema naznaka kako će Apple doista ponuditi smartfon opremljen samopopravljajućim zaštitnim slojem.