13. listopada

Samo što nije stigao: Ovo je apsolutno sve što znamo o novom iPhoneu 12

08.10.2020 u 07:43

Bionic
Reading

Od većeg ekrana, preko novo-starog dizajna, pa sve do bržih zaslona, jačih procesora i slabije baterije, ovo je sve što znamo o nadolazećem uređaju američkog tehnološkog diva

Službeno je - Apple će 13. listopada konačno predstaviti najnoviji iPhone. Ako volite dizajn iPhonea 4 i iPhonea 5, novi iPhone bi vam se mogao svidjeti. Tojest, ukoliko je vjerovati insajderima koji tvrde da novi iPhone koristi stari i dobro isproban dizajn kockasti dizajn koji je očigledno vrdlo trendi (koriste ga iPad Pro i iPad Air). Također se priča da će Apple ove godine, barem što se skupljih modela tiče, vjerojatno ući u eru 5G-a.

Manje od tjedan dana do predstavljanja i dalje postoji određeni broj nepoznatih detalja o iPhoneu 12 te, premda nismo došli do jednake količine informacija koje smo imali prije izlaska Samsung Galaxyja ili Google Pixela, imamo dovoljno detalja da složimo ideju o nadolazećem uređaju. Prije svega - broj novih smartfona; Apple će ove godine navodno izbaciti čak četiri, naglašava Verge.

Četiri iPhonea, tri veličine ekrana

Skoro svi pouzdani izvori slažu se oko veličina. Dolaze nam četiri smartfona, odnosno:

  • Najmanji 5.4 inčni model, manji od ovogodišnjeg iPhonea 11 Pro koji ima dijagonalu 5.8 inč​a.
  • 6.1-inčni model koji je jednako velik kao iPhone 11 i iPhone XR, samo što ima slične specifikacije kao 5.4 inčni iPhone 12.
  • 6.1-inč​ni uređaj sa boljim hardverskim značajkama
  • Najveći 6.7 inčni Pro Max model (veći od prošlogodišnjeg 6.5-inčnog modela)

Informacija o novim veličinama došla je od analitičara Ming-Chi Kua koji je, podsjetimo, već nekoliko godina za radom uspješno predviđao veličine novih iPhonea. Nakon Kua se ovoj tvrdnji pridružio Wall Street Journal, a ubrzo nakon toga pridružio im se i Bloomberg.

Dizajn

Apple je oduvijek bio poznat po malim pomacima u dizajnu svojih uređaja - zaobljenih pravokutnika sa zaobljenim rubovima. Ove godine, doduše, iPhone se vraća staroj školi, prateći smjernice iPhonea 4, iPhonea 5.

Velik je broj insajdera je tijekom ljeta objavio takozvane dummy modele uređaja (identične kopije od plastike i bez unutarnjih komponenti) koji su dali solidni uvid u to što nas čeka i kako izgledaju u usporedbi sa postojećom Appleovom ponudom. Bloomberg također tvrdi da će novi iPhonei imati pravokutne rubove od nehrđajućeg čelika, odnosno aluminijske na jeftinijim modelima. Za više informacija, bacite pogled na članak MacRumorsa.

OLED za sve

Svi ovogodišnji modeli će, ako je vjerovati glasinama stići sa OLED prikazom. Podsjetimo, prošlogodišnja ponuda uključila je jedan uređaj sa LCD prikazom i dva sa OLED, dok će ove godine, pišu Bloomberg i The Wall Street Journal, svi iPhonei imati OLED ekran. Pitanje koje preostaje je, ako se ova prognoza obistini, o kakvom se ekranu radi - o onome od 60 Hz ili 120 Hz. Ako Apple izbaci novi iPhone sa ekranom od 120 Hz, nemojte se iznenaditi ako ga nazovu 'ProMotion', brendom prikaza koje kompanija koristi za iPade Pro koji imaju brže osvježavanje ekrana još od 2017.

Ništa od četiri kamere

Ovogodišnji iPhone 12 dolazi sa modulom od dvije kamere, dok će skuplji Pro modeli imati trostruki objektiv i, ako je vjerovati Bloombergu - LIDAR senzor koji predmete može prepoznati koristeći laser. Ova tehnologija bi teoretski mogla poboljšati iskustvo rada u proširenoj stvarnosti zato jer će uz njezinu pomoć telefon moći bolje percipirati trodimenzionalnu okolinu.

Zbogom punjačima i slušalicama

Apple bi ove godine, ako je vjerovati insajderima, mogao isporučiti svoje smartfone bez punjača i slušalica. Ming-Chi Kuo tvrdi da će novi iPhone, prema Appleu, pokušati reducirati količinu elektroničkog otpada, s obzirom da kompanija navodno vjeruje da svi koji kupe iPhone već imaju stari punjač, što znači da novi punjač obično stavljaju u ladicu. Loša strana priče, doduše, može se reflektirati na prodaju starijih modela. Ako već imate iPhone i kupujete novi, uz stari ćete morati prodati punjač kojeg možda koristite, što znači da ćete ostati bez punjača za novi.

Kompanija će umjesto punjača ponuditi novi lightning kabel koji će smartfonu omogućiti nesmetano punjenje iz različitih izvora poput računala ili adaptera koji koristi USB-C. Kuo također kaže da će Apple početi prodavati novi brzi punjač od 20 W koji će telefone puniti brže nego punjač od 18 W koji je došao sa iPhoneom 11 Pro i puno brže od punjača od 5 W koji je dolazio u kutiji sa slabijim modelima. Konačno, jedan od razloga zašto nova politika ide Appleu niz dlaku su same dimenzije pakiranja koje bez punjača i slušalica sad može biti puno manje, što znači da kompanija može isporučiti više uređaja po nižoj cijeni te proizvoditi jeftiniju ambalažu (koja je, pretpostavljamo, manje štetna za okoliš).

Hardverske nadogradnje

Ovogodišnji iPhone uređaji imat će novi procesor koji je, prema Bloombergu, 'velika nadogradnja za umjetnu inteligenciju i zadatke koji uključuju proširenu stvarnost'. Ime novog procesora vjerojatno će biti A14.

Zapremnina, baterija i cijena

Preostalo je još par glasina vezanih uz iPhone 12. Prema insajderu @L0vetodream, jeftiniji modeli će startati sa 64 GB, dok će skuplji imati startni kapacitet od 128 GB. Također tvrdi da će jeftiniji iPhone imati 4 GB memorije, dok će skuplji imati 6 GB.

Također ćemo dobiti ideju o veličini baterije na novim uređajima. 5.4 inčni model imat će 2227 mAh, 6.1 inčni će doći sa 2775 mAh, dok će 6.7 inčni uređaj imati 3687 mAh. Usporedimo li ih sa onima kod prošle generacije, nove baterije su manje veličine i kapaciteta (iPhone 11 Pro od 5.8 inča ima bateriju od 3.045 mAh, iPhone 11 od 6.1 inča ima bateriju od 3.110 mAh, dok iPhone 11 Pro Max ima bateriju od 3.969 mAh).

Nadalje, unatoč tome da će najjeftiniji iPhone vjerovatno biti fizički manji od prošlogodišnjeg iPhonea 11, nije još jasno hoće li Apple naplatiti ovogodišnji uređaj kako bi reflektirao tu promjenu. iPhone 11 je koštao oko 500 kuna manje od prošlogodišnjeg iPhonea XR, što znači da se ove godine si nadamo da će najjeftiniji uređaj 'popustiti' i koštati dodatnih 500 kuna manje.