NOVI HARDVER I SOFTVER

Novi smartfoni, pametni zvučnik, Chromecast... Pogledajte što je sve Google predstavio

01.10.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Google je predstavio pametne telefone Pixel 5 i Pixel 4A (5G), Chromecast s ugrađenim softverom Google TV i pametni zvučnik Nest Audio. Ako ste propustili prijenos uživo pogledajte o čemu se radi.

Pixel 5

Nova generacija Googleovih pametnih telefona nema najnoviji procesor - opremljena je Snapdragonom 765G -ali zato dolazi s osam gigabajta radne memorije, podrškom za mreže 5G, zaslonom pune HD razlučivosti s frekvencijom osvježavanja 90 Hz.

Također je otporan na prašinu i vodu (IPX8), a kamere su dobile ultraširokokutnu leću. Značajka Night Sight funkcionirat će i u portretnom načinu rada. Dodan je način rada koji omogućava promjenu svjetla pri naknadnoj obradi.

Pixel 5 koštat će 699 američkih dolara. Od 15. listopada bit će dostupan u ukupno osam država svijeta u zelenom ili crnom izdanju.

Pixel 4A (5G)

Pixel 4A (5G) ima OLED zaslon dijagonale 6,2 inča (15,7 centimetara) i procesor Snapdragon 765G. S cijenom od 449 USD trebao bi biti među pristupačnijim smartfonima s podrškom za 5G na tržištu. Moći ćete birati između crnog i bijelog modela, od studenog ove godine.

Google Duo

Uskoro ćete moći podijeliti sadržaj vašeg zaslona s ljudima s kojima brbljate koristeći aplikaciju za video konferencije Google Duo.

Novi Chromecast

Novo izdanje uređaja za spajanje sa servisima za internetski streaming videa od prethodnika se razlikuje po nekoliko značajki.

Primjerice, više ne mora biti povezan sa smartfonom kako bi mogao reproducirati sadržaj te dolazi sa zasebnim daljinskim upravljačem na kojem su tipke za digitalnog osobnog pomoćnika Assistant, kao i za YouTube te Netflix. Ujedno ga pokreće vlastiti operativni sustav Google TV.

Za uređaj koji podržava 4K, HDR i niz aplikacija za streaming trebat ćete izdvojiti 50 USD. Dostupan je u bijeloj, plavoj i roza boji.

Zasad još ne podržava servis za igranje u računalnom oblaku Stadia, ali to bi se trebalo promijeniti u doglednoj budućnosti.

Zbogom Google Play Movies & TV, dobro došao Google TV

Aplikacija Google Play Movies & TV bit će spojena s aplikacijom Google TV. Tako nastala aplikacija vjerojatno će biti dostupna prvo vlasnicima uređaja s operativnim sustavom Android.

I dalje će biti moguće upotrijebiti ju kako bi unajmili ili kupili filmove, a Google TV bi vam mogla olakšati i potragu za novim sadržajem ako ju sinkronizirate s drugim servisima.

Nest Audio

Novi pametni zvučnik izgleda kao da su izvorni Google Home i Home Max dobili dijete. Trebao bi biti 75 posto glasniji od zvučnika Google Home kojeg će zamijeniti, kao i 50 posto jači bas. Kućište je većinom izrađeno od reciklirane plastike.