VERZIJA 48

Novi Firefox je stigao i još bolje brine o vašoj sigurnosti

04.08.2016 u 08:18

Bionic
Reading

Firefox se polako bliži 'jubilarnom' 50. izdanju, no jasno je kako iz verzije u verziju u Mozilli itekako brinu o korisnicima - možda više no ikad prije. Zaštita korisnika od potencijalno štetnih preuzimanja je dodana još u izdanju Firefox 31, a Firefox 48, koji je ugledao svjetlo dana 1. kolovoza, donosi još nekoliko vrsta zaštite

Firefox 48 tako će korisnike štititi i od potencijalno neželjenog softvera i neuobičajenih preuzimanja. Prva kategorija se brine o softveru koji bi mogao napraviti neželjene izmjene na računalu korisnika. 'Obično je najbolje zaobilaziti ovakav softver, jer on (primjerice) može prikupiti osobne podatke korisnika i učiniti stvar teškom za deinstalaciju', poručuje Francois Marier iz Mozille na službenom blogu.

Druga kategorija, vezana uz 'neuobičajena preuzimanja', brine se o datotekama s interneta koje možda nisu maliciozne ili neželjene, no predstavljaju datoteke koje se ne preuzimaju često. Upozorenje ove vrste služi kako bi korisnik obratio pažnju na to što želi staviti na računalo. Primjera radi, na Mozilla blogu navode da ako se upozorenje prikaže za vrijeme preuzimanja Firefox preglednika ili popularnog multimedijalnog preglednika VLC, postoji vjerojatnost da je korisnik prevaren i da stvari preuzima s neprovjerene lokacije.


Uz ovo dvoje, sigurnosne zakrpe i sl. Firefox 48 donosi i 'peglanje' korisničkog sučelja. Strelica koja označava preuzimanje s interneta sad je dobila dodatke s upozorenjima (žuto za potencijalno neželjene ili neuobičajene datoteke te crveno za maliciozne datoteke), a izmjena ima i po kliku na tu tipku s detaljima o datoteci. Dodani su i posebni dijaloški okviri s detaljnim objašnjenjem za korisnika po preuzimanju potencijalno opasnih datoteka.

Korisnici sad imaju pristup još više detalja u sigurnosnom dijelu preglednika, gdje je moguće blokirati sve ranije spomenute datoteke. Više detalja moguće je pročitati na Mozilla blogu, a Firefox 48 moguće je preuzeti ovdje