ODYSSEUS

Nove fotografije otkrivaju razmjer štete na američkom slijetalu na Mjesec

29.02.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Objavljene su prve jasne fotografije landera Odysseus koji se nalazi na površini Mjeseca, izvijestila je privatna američka tvrtka Intuitive Machines koja stoji iza misije

Među fotografijama je i ona na kojoj se vidi da je lander na boku te da je jedna 'noga' slomljena prilikom slijetanja na Mjesec. No lender je usprkos tome nastavio raditi i slati podatke o lunarnom okruženju.

Prošlog četvrtka Odysseus je ušao u povijest postavši prva privatna letjelica koja je meko sletjela na Mjesec. Unatoč svojoj orijentaciji, lender se prilagodio, a NASA smatra da to treba proslaviti.

Privatna američka tvrtka Intiuitive Machines koja stoji iza misije, također je otkrila da bi lender mogao oživjeti za 2-3 tjedna kada sunce ponovno izađe. Velika je nepoznanica mogu li baterije i elektronika preživjeti temperature koje padaju ispod -200 Celzijevih stupnjeva.

'Ne planiramo posmrtni govor. Sve što možemo je slaviti', rekao je suosnivač tvrtke Steve Altemus na konferenciji za novinare u Houstonu. Prva od novih slika, snimljena kada je lender dotaknuo tlo, pokazuje da je barem jedna njegova noga bila slomljena, a kamenje i prašina su otpuhani velikom brzinom.

Druga fotografija prikazuje lender na boku s tamnim eliptičnim oblikom kratera udaljenog oko 500 m. Znanstvenici vjeruju da bi krater mogao biti star dvije milijarde godina.

Telemetrijski podaci pokazuju da je Odysseus prvotno sletio uspravno, ali se zatim prevrnuo na blagoj padini.

U uvjetima niske lunarne gravitacije, trebale su mu oko dvije sekunde da se zaustavi, bilo na spremniku goriva ili na zaslonu računala s vanjske strane strukture. NASA je Intuitive Machinesu platila 118 milijuna dolara da prenese šest znanstvenih instrumenata na Mjesec.

Instrumenti su poslali podatke unatoč položaju lendera, a navigacijski svjetionik će pomoći pri budućim misijama. Laserski navigacijski sustav koji je trebao poslužiti za slijetanje Odysseusa nije proradio zbog ljudske greške - netko nije uklonio sigurnosnu iglu.

'To moramo popraviti sljedeći put', rekao je Altemus. Tvrtka je bila pod pritiskom da objasni zašto slijetanje nije bilo savršeno, kada je daleko jednostavnija letjelica Apollo uspješno sletjela šest puta u 1960-im i 70-im godinama. 'Imali smo drugačiju vrstu izazova. Bili smo ograničeni budžetom, uz vladin ugovor s fiksnom cijenom. Imali smo i vremenski ograničen prostor. To okruženje nas je prisililo na inovaciju, a valja naglasiti i da je ovo bio i prvi let s ovom letjelicom.'

Odysseus Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Intuitive Machines i NASA dali su optimističnu procjenu dosadašnje misije. Dr. Joel Kerans iz NASA-e rekao je da je misija bila 'vodič, prvi korak povratka na Mjesec'.

Intuitive Machines planira drugu misiju kasnije ove godine. Novo slijetalo nosit će bušilicu za traženje vode ispod površine Mjeseca. Također će imati 'svemirski lijevak' koji će letjeti u kratere u kojima bi, kako znanstvenici vjeruju, mogle biti velike količine leda, piše Sky News.