NA 20 TJEDANA TRUDNOĆE

Nova tehnologija pruža nam najdetaljniji pogled na fetus dosad

13.02.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Istraživački projekt u Londonu rezultirao je razvojem najdetaljnije slike fetusa starog 20 tjedana. Ovaj termin za pregled (obično ultrazvukom) je od posebne važnosti jer služi za detektiranje prirođenih anomalija poput rascjepa kralješnice u lumbosakralnom predjelu (spina bifida), no dio pregleda danas jednostavno nije dovoljno detaljan da 'uhvati sve' moguće probleme

Međunarodni tim stručnjaka u Londonu uspio je snimiti nevjerojatne detalje ploda od 20 tjedana starosti korištenjem magnetske rezonance. Stvari neće stati tek pri ovom, jer istraživači planiraju spojiti vrhunske tehnologije iz svijeta ultrazvuka, magnetske rezonance, robotike i računarstva kako bi napravili sustav za automatsko i nikad bolje snimanje fetusa za analizu.

Kratka snimka u nastavku nastala je zahvaljujući činjenici da računalni algoritmi automatski korigiraju male pomake fetusa kako bi stvorili jasnu sliku:

MRI snimka 20 tjedana starog fetusa Autor: iFIND Project

Kod uobičajenog pregleda, bebe se mogu brzo micati što pak može upropastiti snimke. Razvoj tehnologije i korištenje više različitih sondi koje automatski korigiraju prikaz omogućit će ne samo jasniji prikaz fetusa, već i potencijalno kraće preglede.

Jasniji prikaz je ključan u medicinskoj analizi i traženjem mogućih problema s plodom. Srce 20 tjedana starog fetusa je sa svim minijaturnim dijelovima veličine svega 15 milimetara, a dok je uobičajeni pregled ultrazvukom obično izvrstan, za dio pacijenata slike nisu uvijek dovoljno dobrih detalja.

Projekt iFIND u sklopu kojeg se razvija nova tehnologija nedavno je osigurao financije za dalje djelovanje, a s obzirom da je riječ o neinvazivnom i potpuno sigurnom pregledu, neće pretjerano čuditi ako se u skorije vrijeme ovakvi sustavi ne počnu koristiti i van pokusa.

Via Telegraph