SPREMI ZA KASNIJE

Nova opcija za Android mogla bi vam uštedjeti puno slobodnog prostora

09.03.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Najnovija metoda arhiviranja softvera veličinu će nekorištenih aplikacija moći smanjiti za oko 60 posto

Google razvija alat koji će korisnicima omogućiti 'arhiviranje' određenih aplikacija s namjerom oslobađanja prostora na Android uređajima. Kompanija je u najnovijem blogu objasnila kako bilo koja aplikacija sa aktivnom značajkom može odraditi 'djelomičnu deinstalaciju' te se učinkovito smanjiti za oko 60 posto. Softver to radi tako da stvara novu vrstu Android Paketa, odnosno APK-a pod imenom arhivirani APK, objašnjava Verge.

Arhivirani će APK-ovi, prema Googleu, biti puno manji te će sačuvati sve vaše podatke dok ih opet ne pokrenete i preuzmete ostatak aplikacije. Značajka će prvo postati dostupna razvojnim timovima i to u sklopu Bundletoola 1.10. Svakodnevni korisnici Androida 'arhiviranje' će dobiti u drugom dijelu godine.

Opcija za arhiviranje također neće biti univerzalna: razvojni timovi mogu isključiti mogućnost kompresije APK-ova.

Trenutno nije poznato kako će se značajka prezentirati - možda će biti dostupna pored opcije za deinstalaciju. Arhiviranje APK-ova u svakom slučaju zvuči kao super stvar. Djelomično preuzimanje puno je bolje rješenje od ponovne instalacije, pogotovo ako štedite na internetskom prometu.