PRIPREMALI PLAN B

Nokijina Lumia mogla je biti na Androidu

14.09.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Prije no što ju je Microsoft kupio, dio Nokie koji se bavio pametnim telefonima razmatrao je mogućnost da svoje Lumie prebaci na Android do kraja 2014. godine

Nokijin tim upogonio je uređaj s Googleovim operativnim sustavom prije no što su pregovori o preuzimanju počeli, tvrde dva neimenovana izvora tog lista, što su čelnici Microsofta znali. Navodno to nije bila tema pregovora, piše New York Times

Eksperiment s Androidom nije iznenađujući. Tvrtke često imaju plan B za slučaj da moraju mijenjati strategiju ili ishoditi bolje uvjete suradnje s partnerima, a ovaj projekt nije tražio velike napore od Nokije.

No u situaciji u kojoj je Nokia glavni proizvođač smartfona pogonjenih operativnim sustavom Windows Phone, teško je zamisliti kako takav projekt ne bi bio trn u Microsoftovu oku.

Nokia je pristala koristiti Windows Phone na svojih mobitelima 2011. godine. Postojala je opcija izlaska iz tog partnerstva krajem 2014. godine, što bi bilo bolno za obje strane.

Microsoft bi ostao bez proizvođača koji prodaje 80 posto svih uređaja s Windows Phoneom, dok bi za Nokiu to bio skup korak nazad.