MWC BARCELONA

Nokia se vraća u igru, Huawei ima zanimljive adute

Bionic
Reading

Tijekom najvećeg sajma mobilne industrije na svijetu Telefonica i Mozilla najavile su novu platformu za pametne telefone, prilagođenu jeftinijim uređajima

Barcelona je i službeno postala prijestolnica mobilne industrije. Stotine tisuća posjetitelja sjatilo se u grad kojem, barem tijekom ovog tjedna, nogomet uistinu postaje tek najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Prvog dana sajma Nokia je predstavila svoje adute: Lumiju 610, nagrađivanu Lumiju 900 koja kreće u prodaju na tržišta izvan SAD-a te uređaje Asha koji će se naći i u portfelju hrvatskoga T-Mobilea. Još o Nokiji na sajmu Mobile World Congress: Novi Symbian ima kameru sa 41 megapikselom

Sajam je prvog dana obilježila najava španjolskog operatora Telefonice i Mozille o stvaranju nove platforme za smartphone nazvane HTML5, koja bi trebala omogućiti da se aplikativne odlike pametnih telefona implementiraju i u jeftinije uređaje, što bi, dakako, uključivalo i Firefox kao dominantni web browser.

Telefonica se, inače, požurila objaviti da pokreće najpametniju 4G mrežu, a njezina testna varijanta okružila je mjesto gdje se održava Mobile World Congress - Firu Barcelona, kao i središte grada. Posrijedi je LTE mreža na 2,6 GHz, a kreirala ju je korporacija Alcatel-Lucent. Prvi uređaji koji mogu funkcionirati na njoj su Samsung Galaxy SII u LTE inačici, kao i tablet Galaxy Tab 8.9.

Mrežna rješenja predstavio je i Huawei, no pažnja sudionika sajma usmjerena je na uređaje koje je predstavio nametnuvši se kao najpropulzivnija pridošlica na tržištu. Kineska kompanija namjerava ove godine proizvesti 60 milijuna uređaja, triput više nego lani. Od toga 30-40 posto otpada na domicilno tržište.

Richard Yu, predsjednik uprave Huawei devicesa, istaknuo je da želi napraviti najbolje pametne telefone na tržištu jer će jedino kvalitetom steći pozicije koje priželjkuju, s obzirom da brend Huawei još nije dovoljno rasprostranjen.

Modeli Ascend D quad i Ascend D quad XL s četverojezgrenim procesorima na 1,2 i 1,5 GHz napravljenima u pogonima matične kompanije su upravo to: aduti koji se mogu mjeriti s najboljima.

Kad se tome doda najava za tablet s HD rezolucijom i četverojezgrenim procesorom te LTE funkcionalnošću koji, prema najavama, nimalo neće zaostajati za iPadom 3, onda je očito da Huawei prilično ozbiljno razmatra svoju kandidaturu za ulazak u društvo najboljih.

Dakako, nisu jedini, a natjecanje proizvođača i operatora zacijelo će u godinama koje dolaze akcelerirati mobilnu industriju. GSMA, krovna udruga svih sudionika te industrije i organizator kongresa, tako je objavila da će do 2015. godine prihod od sadašnjih 1,5 trilijuna dolara narasti na 1,9 trilijuna dolara, dok će u istom razdoblju broj zaposlenih sa sadašnjih osam narasti na 10 milijuna.

Sasvim u neskladu s tim brojevima doimlju se aktualne demonstracije malobrojnih boraca za prava potlačenih u Kongu, koji su prosvjedovali pred sajmom s porukom 'Vaši mobiteli su ubojice u Kongu!'