NESIGURNA BUDUĆNOST

Nokia prodaje sve manje Lumia, što će biti s Windows Phoneom?

24.01.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Usprkos vidljivom rastu prodaje pametnih telefona Lumia koji je trajao iz kvartala u kvartal, Nokia je za posljednji poslovni kvartal 2013. ipak zabilježila pad prodaje. Iznos od 8,8 milijuna prodanih jedinica u trećem kvartalu pao je na 8,2 milijuna, što je po tko zna koji put mnoge analitičare natjeralo na postavljanje pitanja o sudbini te platforme

Izgledno je da i oni koji mobilni svijet prate s tek djelićem pažnje već neko vrijeme znaju da je Nokijin brend Lumia postao ujednačen s Microsoftovom platformom Windows Phone. Nokia je praktički jedini proizvođač ovih uređaja s udjelom od 92,1 posto, kako pokazuju AdDuplexovi podaci za prosinac 2013. Nokia je u izvješću navela da je prodaja bila slabija od očekivane jer je povećana jeftina konkurencija.

Kompanija je u svojoj poslovnoj 2013. godini isporučila 30 milijuna pametnih telefona, što je dvostruko bolji rezultat nego u prethodnoj godini. Međutim pala je prosječna cijena uređaja pa taj odjel još uvijek posluje s gubicima. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi tog segmenta su pali za 29 posto, na 2,63 milijarde eura.

Neto prihod od prodaje za cijelu kompaniju je tako bio 3,48 milijardi eura (pad od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu), a operativna dobit je pala za 17 posto, na 274 milijuna eura. Isto toliko su zapravo pali i ukupni prihodi za cijelu poslovnu 2013. (12,7 milijardi eura).

Microsoft je u ovom trenutku u zadnjim etapama akvizicije mobilnog odjela finskog proizvođača. Pred obje kompanije se u 2014. nalazi vrlo naporan put kad je riječ o mobilnom svijetu.

Tri odjela u Nokiji posluju pozitivno. Nokia Solutions and Networks (NSN) je ostvario 243 milijuna eura u operativnoj dobiti u posljednjem kvartalu, ili ukupno 420 milijuna kada se gleda cijela godina. Rezultat je impresivan s obzirom na to da je isti odjel u 2012. ostvario gubitak od 795 milijuna eura.

Nokia HERE i Advanced Technologies (kompanijin istraživački odjel) su također zabilježili pozitivne rezultate, što je ostavlja u dobrom stanju nakon što se riješi mobilnog odjela.

Više detalja je moguće pronaći u službenom dokumentu (.pdf format).