PALA ODLUKA

Ništa od puške kao emotikona

04.07.2016 u 08:13

Bionic
Reading

Tehnološki divovi rekli su svoje: lovačka puška izbačena je s novog popisa službenih emotikona koji je stupio na snagu od 21. lipnja

Prošlog listopada konzorzij Unicode, u kojem sjede predstavnici brojnih tehnoloških divova - predložio je uključivanje oružja kao jednog od emotikona tematski vezanih uz Olimpijske igre.

Boksačka rukavica i mačevalac s mačem su odobreni, dok je emotikon koji prikazuje osobu kako puca iz pištolja (a koji je trebao predstavljati moderni petoboj) odbačen. Navodno su Apple i Microsoft udružili snage kako bi se suprostavili njegovom uvrštavanju u popis Unicode 9.0. Službene potvrde nema, no odluka je donešena konsenzusom.

Emotikon pištolja, dodan 2010. godine, nisu dirali.

Konzorcij Unicode održava službeni popis emotikona kako bi uređaji i aplikacije različitih proizvođača prepoznavali međusobno odaslane poruke i emotikone. Ti emotikoni drukčije izgledaju na svakoj platformi.


Google je dodao oba nova emotikona na temu vatrenog oružja u probna izdanja Androida i prije no što je Unicode 9.0 odobren. To ne znači kako Google inzistira na njihovom uvrštavanju. Jesu li uvršteni ili nisu doznat ćemo tek kad se pojavi iduća službena inačica Androida.

Popis Unicode 10.0, na kojem konzorcij trenutno radi, sadržavat će nove emotikone za zimske sportove, lice s podignutom obrvom i azijsku hranu, između ostalog. Trebao bi postati službenim tijekom iduće godine.

Više:BBC