novi znakovi bolesti

Neobični simptomi Covida-19: Štucate, suze vam oči, imate crvene nožne prste i ponekad halucinirate?

03.11.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Gubitak okusa i mirisa jedan je od najraširenijih simptoma zaraze koronavirusom. Pomalo neobičan, ali svakako ne i jedini koji se našao na popisu simptoma koje navodi i Svjetska zdravstvena organizacija, od vrućice, preko suhog kašlja i umora, sve do otežanog disanja, bolova u prsima i gubitka govora ili onemoćalosti


No neki su s koronavirusom uspjeli povezati broj odlazaka na zahod, promjene na koži pa i ustrajno štucanje. Ponekad se čini da se stalno pojavljuju noviji, čudniji i neočekivaniji simptomi. neke od njih pobroijali su novinari časopisa Glamour.

Natečeni nožni prsti

Kako primjećuje udruga američkih dermatologa AAD,neki pacijenti s koronavirusom kao jedan od simptoma navode i crvene, ponekad ljubičaste, natečene nožne prste, nalik smrzotinama na nogama. Ponekad se razviju bolne kvrge ili mrlje.

Koronski osip

Ovaj je simptom nešto teže dijagnosticirati. Američki dermatolozi pretpostavljaju da bi i osip mogao upućivati na zarazu koronavirusom, ali samo mogao. Pacijenti bi se trebali posavjetovati sa stručnjakom ako primijete 'svrbljive kvrge, mjestimičan osip, mjehuriće koji izgledaju poput vodenih kozica, okrugle, točkaste mrlje na koži, niz manjih mrlja, čipkaste uzorke na koži, mrlje u ravnini kože i razna ispupčenja'.

Učestali odlasci na zahod

Liječnica opće prakse dr. Diana Gall tvrdi da pacijenti s koronavirusom mogu primijetiti 'suptilne promjene u svojim gastrointestinalnim navikama' prije nego što im se postavi dijagnoza. pacijente upozorava da pripaze na 'mekše stolice i češće odlaske na zahod' jer bi to mogli biti znakovi zaraze koronavirusom. To bi, ako ništa drugo, moglo objasniti povremene nestašice toaletnog papira u svijetu.

Zujanje i šuštanje u tijelu

Nakon niza izvještaja korisnika Twittera, zaraženih koronavirusom, koji su tvrdili da se osjećaju kao šumeća tableta koja se otapa se u vodi, ili kao im neka struja prolazi tijelom, znanstvenici su zaključili da bi mogla biti riječ o autoimunom odgovoru, povezanom s reakcijom živčanog sustava pacijenta na Covid-19.

Bolne oči

U posljednje vrijeme osjećate peckanje u očima koje postaju osjetljive na razne podražaje? Prema izvještaju klinike Mayo, Covid-19 može uzrokovati probleme s očima poput povećanih, crvenih krvnih žila, natečenih kapaka, pretjeranog suzenja i pojačanog iscjetka. Iako još nije naveden kao jedan od rjeđih simptoma na popisu Svjetske zdravstvene organizacije, navodno se češće spominje u slučajevima teških infekcija, u kojima se kao jedan od simptoma navodi i povećana osjetljivost na svjetlost.

Štucanje

Ovaj se navodni simptom temelji na slučaju 62-godišnjeg muškarca iz Chicaga kojemu je koronavirus dijagnosticiran nakon četiri dana upornog štucanja. Prema izvješću objavljenom u American Journal of Emergency Medicine, snimka pluća pokazala je da pacijent ima smanjen kapacitet pluća. No, ni ovaj simptom zasad nije naveden na službenom popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gubitak sluha

Često smo slušali i čitali izvještaje o gubitku mirisa ili okusa, ali istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johnsa Hopkinsa sugeriraju da koronavirusi ne utječu samo na nos i grlo, već i na uho i mastoidnu kost lubanje. Studija je analizirala tri starija pacijenta u sedmom i devetom desetljeću života i zaključila da je virus prisutan u srednjem uhu i mastoidu.

Halucinacije

Ovaj simptom mogao bi biti povezan s delirijem koji su prijavili neki pacijenti s koronavirusom. Naime, razne blage do ozbiljne halucinacije nedavno su povezane s težim slučajevima oboljenja. Pregled studija objavljenih u časopisu Psychology Research and Behaviour Management sugerirao je da bi simptomi psihoze mogle biti povezane s pandemijom Covida-19.

  • +2
Fotografije iz zraka: Gužve kod Velesajma, gdje se građani testiraju na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL