kampanja nacionalnog cert-a

'Ne budi i ti hrvatski naivac': Pogledajte kako se zaštititi od opasnosti koje vrebaju na internetu

26.02.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Danas se internetom gotovo svakodnevno koriste svi, od djece do osoba starije životne dobi, no znaju li oni koje sve opasnosti vrebaju na toj globalnoj mreži i na koji način se od njih zaštititi?

Prema dostupnim podacima istraživanja Eurobarometra iz 2017. godine stavovi građana o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj daju zaključiti kako prosječni korisnici u Hrvatskoj nedovoljno vode brigu o zaštiti vlastitih podataka, ne razmišljaju kako bi upravo oni mogli postati žrtva kibernetičkog napada te im je potrebna edukacija.

Korisnici interneta samouki su u snalaženju u online prostoru baš poput samoukih slikara hrvatske naive, a hrvatski naivci ljudi su koji su zahvaljujući svojoj naivnosti postali žrtve internet prevara i neutemeljeno su povjerljivi.

Upoznajte najveće hrvatske internet naivce

Stoga je Nacionalni CERT pokrenuo kampanju podizanja razine svijesti javnosti o kibernetičkoj sigurnosti. Kampanja je dio projekta 'GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini' koji je sufinanciran sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

Promotivni spot prve nacionalnoj kampanji ove vrste u organizaciji Nacionalnog CERT-a Izvor: Društvene mreže / Autor: Nacionalni CERT

Nacionalni CERT ovom kampanjom želi potaknuti građane da nauče raspolagati vlastitim podacima na internetu te bezbrižno surfati internetom. Svi zainteresirani će se na web stranici naivci.hr moći upoznati s velikim internet naivcima, pročitati njihove priče i tako se informirati o različitim rizičnim ponašanjima na internetu, kao što su korištenje jednostavne lozinke ili neprovjeravanje izvora informacija.

'Nezahvalno je govoriti o točnom broju prijava jer se većina prevara ne prijavi i zbog toga su brojevi koje imamo značajno manji od stvarnog stanja', kažu u CARNET-u.'Upravo ovom kampanjom želimo osvijestiti korisnike kako je važno prijaviti svaki pokušaj prevare ili bilo kojeg računalno-sigurnosnog incidenta.'

Na ovaj način korisnici pravovremeno obavještavaju nadležne službe koje onda mogu poduzeti korake za zaštitu, ali i brinu o svojim bližnjima, prijateljima i poslovnim kolegama koji bi mogli biti žrtve ovakve prevare. Također, veoma je važno razjasniti kako računalno-sigurnosne incidente ne čine samo prevare, iako o njima najviše govorimo, ističu u CARNET-u.

Evo gdje možete prijaviti svaki incident

Informiranjem o svim vrstama računalno-sigurnosnih incidenata korisnike osvještavamo o svim rizicima neodgovornog korištenja interneta te im tako omogućavamo da i sami budu prva linija obrane. Različite vrste računalno-sigurnosnih incidenata se prijavljuju na različite adrese, kažu u CARNET-u, ali korisnik ne može pogriješiti ako incident prijavi ili na adresu Nacionalnog CERT-a incident@cert.hr ili policiji putem adrese e-pošte policija@mup.hr.

  • +5
Poboljšajte cyber sigurnost vašeg školarca uz ove savjete iz FBI-ja Izvor: Profimedia / Autor: NN

Uz online i TV kanale te različite promotivne materijale Nacionalni CERT će tijekom ožujka organizirati edukacije za poslovnu zajednicu i članove akademske mreže. Posjetite www.naivci.hr i kroz zabavu surfajte sigurnije.

Kampanja službeno traje do kraja travnja no aktivnosti koje su započele za vrijeme kampanje nastavit će se na službenim web i društvenim stranicama CARNET-a i Nacionalnog CERT-a.