TECH FUN FActs

Kako je nastao pojam koji danas svi koristimo: Prvi računalni 'bug' bio je – pravi insekt

13.06.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Prvi računalni 'bug' zapravo je bio pravi insekt, i to - moljac! Danas se termin 'bug' u računalstvu koristi za označavanje greške u kodu ili sistemu, no kako je taj termin zapravo nastao i kakve veze s njim ima jedan mali moljac?

Pojam 'bug' potječe iz 1947. godine. Tech pionirka i programerka Grace Hopper radila je u to vrijeme na stroju Mark II Aiken Relay Calculatoru na Sveučilištu Harvard. Kako nije pravilno radio, ona i njezin tim pronašli su pravog moljca zaglavljenog među instalacijom u računalu, što je uzrokovalo kvar u sistemu.

Tim je pažljivo uklonio moljca i zalijepio ga u svoj dnevnik uz bilješku: 'Prvi pravi stvarni slučaj pronađenog 'buga' ('First actual case of bug being found'). Nakon toga je taj pojam ušao u širu upotrebu te postao sinonim za tehničke probleme i greške u računalnim sustavima.

Iako se termin 'bug' u smislu tehničke greške koristio i prije ovog incidenta - primjeric Thomas Edison koristio je sličan izraz još krajem 19. stoljeća za opisivanje problema u svojim izumima - priča o moljcu iz računala Mark II dodala je konkretan i slikovit primjer ovom izrazu.

Pojam 'debugging', koji znači proces otklanjanja grešaka, također se pojavio u kontekstu priče o Grace Hopper. Ta je priča samo jedan u nizu pokazatelja koliko su nepredvidivi faktori mogli utjecati na rani razvoj računalne tehnologije.

Danas, pojam 'bug' koristi se u gotovo svim aspektima informatike i softverskog inženjeringa. Od malih aplikacija do ogromnih sustava, 'bugovi' su neizbježan dio razvoja, kao i 'debugging'. Kad vam se sljedeći put dogodi 'bug', sjetite se malog moljca koji je postao dio računalne povijesti i doprinio stvaranju termina koji danas svi koristimo.