ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA snimila udaljenu galaksiju sličnu našoj, izgleda kao leteći tanjur

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.12.2019 07:12
  • Objavljeno 24.12.2019 u 07:12
Galaksija IC 2051

Galaksija IC 2051

Izvor: NASA / Autor: NASA

Na slici koju je zabilježio teleskop Hubble vidljivi su oblaci plinova i zvijezda kako kruže u obliku spiralne galaksije kojoj je dodijeljena oznaka IC 2051

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju spiralne galaksije koja nalikuje našem Mliječnom putu, smještenu u kutku svemira udaljenom od nas 85 milijuna svjetlosnih godina.

Na slici koju je zabilježio teleskop Hubble vidljivi su oblaci plinova i zvijezda kako kruže u obliku spiralne galaksije kojoj je dodijeljena oznaka IC 2051. Uočena je tijekom promatranja svjetlih izbočenja kakva se nalaze u središtima tih galaksija.

svemirska istraživanja

Prve slike crne rupe, egzoplaneti na kojima bi se moglo živjeti i došljaci iz svemira: Ovo su najveća otkrića posljednjeg desetljeća

Pogledaj galeriju
19

'Spiralne galaksije poput IC 2051 izgledaju kao leteći tanjur kad ih se gleda sa strane. Sastavljene su od razmjerno tankog, spljoštenog diska s velikim izbočenjem punim zvijezda u sredini, koji se prostire iznad i ispod diska.

Vjeruje se kako ta izbočenja igraju ključnu ulogu u evoluciji galaksija i imaju utjecaja na rast supermasivnih crnih rupa u središtima većine spiralnih galaksija. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako je riječ o složenim kompozitnim strukturama', naveli su iz NASA-e u opisu fotografije IC 2051.

Teleskop Hubble bit će umirovljen 2021. godine, nakon više od 30 godina rada. Njegov će posao preuzeti teleskop James Webb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!