ASTRONOMIJA

NASA otkrila pet udaljenih svjetova koji mogu podržati život, a skoro svi kruže oko - dva sunca

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 11:51
  • Objavljeno 12.05.2021 u 14:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ron Miller / AFP / Profimedia

Znanstvenici iz NASA-e su uz pomoć teleskopa Kepler uspjeli otkriti formulu pomoću koje je moguće izračunati šansu da određeni udaljeni sustav u orbiti ima naseljiv pojas - područje u kojem voda može imati tekuće stanje

NASA-ini znanstvenici otkrili su pet sustava s dva sunca oko kojih kruže planeti koji bi mogli podržati život. Za otkriće su koristili svemirski teleskop Kepler, a istraživanje je provedeno na Sveučilištu Illinois. Planeti su otkriveni zahvaljujući novoj metodi što prepoznaje sustave s dvije zvijezde koji mogu podržati planete slične Zemlji.

Tim je iskoristio informaciju o masi dviju zvijezda, to koliko su sjajne i gdje se otprilike nalaze planeti kako bi odredili jesu li naseljivi. 'Naseljivost' se u ovom slučaju određuje prema mogućnosti zadržavanja tekuće vode, prenosi Daily Mail Online.

Binarni sustav Kepler-38 s jednom zvijezdom sličnoj našoj i jednom manjom udaljen je 3970 svjetlosnih godina od Zemlje te prema našim saznanjima sadrži samo jedan svijet veličine Neptuna, no znanstvenici se nadaju da će pronaći i kamenite planete koje su smješteni u 'naseljivom pojasu'.

Promatrali su tako utjecaj binarnih sustava i divovskih planeta na naseljive zone devet sustava. Svaki od njih imao je bar jedan planet veličine Neptuna. Ovo su napravili kako bi dokazali da prisutnost velikih planeta ne znači da će sustav imati područje koje je 'naseljivo' i u kojem na površini planeta može teći tekuća voda. Ako su preblizu suncu, voda će ispariti a ako su predaleko, smrznut će se.

'Život će se najvjerojatnije razviti na planetima smještenima u naseljivoj zoni - kao što je to bilo sa Zemljom', tvrdi pomoćni autor Nikolaos Georgakarakos, član istražnog tima podružnice Sveučilišta New York u Abu Dhabiju. Kepler-34, 35, 38, 64 i 413 vrlo su obećavajući ciljevi - Kepler-38 je najbliži definiciji potencijalnog kandidata koji ima planet na kojem možda ima oceana.

Svi ovi višezvjezdani sustavi imaju konfiguraciju što jamči trajnu naseljivu zonu iz koje naseljive planete neće 'izgurati' gravitacijska sila zvijezda. Kandidati također imaju dvije zvijezde - osim Keplera-64, koji ima četiri sunca. Kepler-38 je binarni sustav u zviježđu Lyra udaljen 3970 svjetlosnih godina od Zemlje, i jedna od njegovih zvijezda ima 95 posto mase Sunca dok druga ima 25 posto manje.

Ipak, ono što bi moglo poremetiti kalkulacije čini utjecaj svjetla dvije zvijezde i načina na koji potencijalna atmosfera reagira na njih - za takve stvari potrebne su složenije simulacije, no na sreću, za pretpostavku postojanja planeta dovoljna je formula. 'Korist od ovog novog pristupa univerzalna je primjenjivost - bilo tko ju može uzeti i iskoristiti za izračun potencijalne prisutnosti svjetova sličnih Zemlji', navodi se.

Pet kandidata

Kepler-34 je sustav s dvije zvijezde veličine Sunca koje se okreću oko zajedničkog centra mase svakih 27 dana. Oko njih se vrti plinoviti div veličine Jupitera u orbiti koja traje 288 dana.

Kepler-35

Kepler-35

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lynette Cook

Kepler-35 je binarni sustav u Cygnusu s dvije zvijezde veličine Sunca smješten u zviježđu Cygnus. Jedno ima 89 posto, drugo 81 posto Sunčeve mase, a zatvaraju orbitu svakih 20,73 dana. Oko njih se kreće plinoviti div veličine Jupitera koji zatvara orbitu svaki 131 dan.

Kepler-64

Kepler-64

Izvor: Profimedia / Autor: Ron Miller / AFP / Profimedia

Kepler-64 se sastoji od dva binarna sunčeva sustava što stvaraju četverostruki sunčev sustav. Par zvijezda sastoji se od zvijezde 1,3 puta veće od Sunca i druge, svega 30 posto Sunčeve mase. Drugi par ima zvijezdu veličine Sunca i drugu, upola manju. Taj par u orbiti ima planet veličine Neptuna koji završava orbitu svakih 138,3 dana. Dva para zvijezda udaljena su 148 milijardi kilometara.

Kepler-413 je binarna zvijezda koju čine patuljci K i M, kojima za zajednički krug treba 10,1 dan. Oko njih kruži planet sličan Neptunu, kojemu za orbitu treba 66 dana.

Kepler-38

Kepler-38

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Naomi Orosz

Kepler-38 je binarni sustav koji čine zvijezda G-klase i manja zvijezda M-klase, 25 posto veličine Sunca. Njihova orbita traje 18,8 dana, a oko njih se kreće velik planet veličine Neptuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!