NA PUTU PREMA DOLJE

NASA kuje plan za 'pogreb' svemirske stanice, no neće sve ići tako glatko

26.09.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Svemirske agencije diljem svijeta pripremaju se za postupno uništenje ogromne svemirske stanice koju će pomoću specijalne letjelice povući u orbitu, gdje će, tijekom pada, izgorjeti

Međunarodna svemirska postaja, International Space Station ili skraćeno ISS, trebala bi iz službe izaći 2031. - nakon tri desetljeća provedena u Zemljinoj orbiti.

Problem je, doduše, to što NASA ne želi da postaja duga 109 metara nastavi letjeti u orbiti zato što bi s vremenom postala dijelom sve veće hrpe svemirskog smeća te se u nekom trenu zabila u neki drugi objekt. Kako bi osigurali sigurno uništenje, predstavnici svemirske agencije koristit će svemirski tegljač službenog imena U.S. Deorbit Vehicle (USDV).

Vozilom će povući stanicu na sigurnu poziciju iz koje će zaroniti u Zemljinu atmosferu i tada većinom izgorjeti. Neki dijelovi bi, doduše, mogli i preživjeti, što znači da bi se manevar morao izvesti tako da otpad ne završi u naseljenom području.

NASA je stoga tražila niz prijedloga za dizajn novog svemirskog tegljača, odnosno modifikaciju postojeće letjelice. Razvoj i proizvodnja te nadogradnje trajat će godinama, piše Digital Trends.

Prema komentarima tadašnje NASA-ine šefice leta u svemir Katy Lueders, konačna cijena tegljača i cijele operacije mogla bi biti gotovo milijardu dolara.

NASA i partneri razmišljali su o tome da za taj posao iskoriste rusku letjelicu Progres, no odlučeno je da će nova solucija pružiti robusnije mogućnosti za ono što NASA naziva 'odgovornim' izvlačenjem iz orbite. SAD, Japan, Kanada i članice ESA-e odlučile su dekomisionirati orbitalnu stanicu tijekom 2030., a Rusija je objavila da će slati kozmonaute na nju do 2028.

Dizajniranje, izgradnja i isporuka ISS-a pogurali su inovacije u inženjeringu te promovirali znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju. Problem je to što zastarjeli dizajn stanice počinje stvarati poteškoće, a održavanje postaje sve skuplje.