VIŠE OD TEHNIČKOG DETALJA

NASA-in staklenik na napuhavanje mogao bi hraniti ljude na Marsu

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 12:59
  • Objavljeno 03.05.2017 u 12:59
Bioregenerative Life Support System

Bioregenerative Life Support System

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/University of Arizona

Paralelno s razvojem tehnologija koje će osigurati siguran dolazak prvih astronauta na Mars te izradu prvih nastambi, valja računati s još jednim bitnim faktorom - hranom. Putnici na Crveni planet neće moći nositi neograničene zalihe hrane, već će je morati barem djelomično proizvoditi tamo. NASA ima ideju kako...

NASA u suradnji s istraživačima Sveučilišta u Arizoni već neko vrijeme razvija 'staklenik na napuhavanje'. Poznata još i kao bioregenerativni sustav za podršku života, ta cilindrična čahura zapravo služi za imitiranje okoliša na Zemlji, kako bi unutra bio moguć uzgoj bilja. 

Sustav će ugljični dioksid koji izdišu astronauti uvoditi u staklenik, a kisik koji stvaraju biljke bit će pušten natrag u zatvorenu atmosferu ljudske nastambe. Zvuči jednostavno, no u razvoju nečeg takvog stoji niz prepreka. Osnovna je - radijacija. 

Površina Marsa izrazito je negostoljubiva. Bioregenerativni sustavi morat će stoga biti smješteni pod zemlju kako bi biljke mogle neometano rasti i ispunjavati svoju funkciju. Umjesto sunčevog svjetla, poslužit će posebne LED-ice koje napajaju baterije spojene na solarne panele na površini ili poseban sustav optičkih vlakana koji će dovoditi svjetlost izravno s površine u podzemni staklenik. Istraživači čak razmatraju i hibridnu opciju, koja će koristiti oba izvora.

Za početak priče i uzgoj biljaka te podršku manjeg broja ljudi, bit će dovoljno reciklirati vodu koja do Crvenog planeta stigne letjelicama. Međutim, za bilo kakav duži život na Marsu, NASA će upravo tamo morati pronaći izvor vode.

'Staklenik na napuhavanje' NASA razvija za više različitih scenarija, uključujući i onaj s astronautima na Mjesecu. Specijalizirana testiranja i simulacije različitih uvjeta okoliša istraživačima će dati uvid u ono što mogu očekivati te inženjerskim putem doskočiti svim mogućim problemima. 

Za sada razvijamo računalne modele koji simuliraju ono što činimo za automatsku kontrolu okoliša i osiguravanje stalne razine kisika

Ako takvi prototipi prođu sve testove, definitivno valja računati na to da će jednog dana biti i iskorišteni za osiguravanje kisika i hrane prvim ljudskim nastambama izvan Zemlje. 

NASA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!