NASA-IN PROJEKT

Robot Valkyrie možda nikad neće na Mars, no postavlja temelje za njegovo osvajanje

28.03.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Za robota Valkyrie iz NASA-inog programa Space Robotics Challenge nije se čulo neko vrijeme, no sveučilište Northeastern u Bostonu sad je dobilo model Valykrie Robonaut 5 kako bi se pripremili za finalne testove sredinom godine. U njima će se odviti konačne simulacije ovog robota u pripremi terena za osvajanje Crvenog planeta

O modelu Valkyrie R5 bilo je riječi prije koju godinu, no program se morao potiho razvijati dalje - što usprkos redovitim financijskim injekcijama nije jednostavan posao. Jedan od najvećih problema u razvoju ovog robota i istraživanju Marsa je mogućnost pada. Pored neovisnosti tako se moralo raditi i na pokretljivosti robota, kao i zaštiti od mogućih oštećenja. U slučaju da se robot razvije dovoljno dobro, za očekivati je da će njegovi nasljednici pripremati prve ljudske kolonije za istraživanje.

S obzirom na rok američke vlade da do 2033. godine ljudi stignu do Marsa, NASA bi itekako trebala ubrzati stvari, čemu natjecanje Space Robotics Challenge pomaže.

Valkyrie je uistinu uznapredovao u posljednje vrijeme. Robot sada može činiti mnogo više od pokretanja udova - može razmišljati o sljedećem koraku, donositi odluke i izvršavati složenije zadaće. 

NASA je razvila više istih modela, od kojih je dio predan za potrebe istraživanja i sudjelovanja u programu. Finalni test bit će izvršen u uvjetima gdje će svaki tim morati pripremiti Valkyrie za rješavanje problema nastalih nakon simulirane pješčane oluje na Marsu, koja je oštetila ljudske nastambe. 

Za ispunjavanje misije, roboti će morati popraviti komunikacijsku opremu, solarni panel i zakrpati rupu u nastambi. Tim koji uspješno izvede program osvojit će milijun dolara, no što je bitnije - osigurat će bitan korak za ljudsko naseljavanje Crvenog planeta. 

Ovako se testira robot Valkyrie Autor: TechCrunch