NEMILOSRDNI CRVENI PLANET

'Znatiželjni' rover na Marsu polako ali sigurno se raspada

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 24.03.2017 15:45
  • Objavljeno 24.03.2017 u 15:45
Kotač rovera Curiosity se izlomio na više lokacija

Kotač rovera Curiosity se izlomio na više lokacija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-CALTECH/MSSS

Mars Curiosity rover na Crvenom planetu nalazi se već 1689 zemaljskih dana. Malo tko je mogao očekivati da će po slijetanju u kolovozu 2012. godine 'znatiželjni' rover uspjeti napraviti toliko koliko je napravio. Rover je prešao ukupno 16 kilometara na površini Marsa, no to je na njemu itekako počelo ostavljati traga

Rutinska provjera NASA-ina rovera Curiosity otkrila je dva razlomljena dijela srednjeg lijevog kotača. Kotači tog vozila su još prije koju godinu bili puni ožiljaka, no oštećenja na njemu su sve drastičnija. U NASA-i ipak vjeruju da će svih šest kotača više nego poslužiti za posjećivanje svih novoplaniranih lokacija na Marsu. 'Iako ovo nije potpuno neočekivano, ovakva šteta je jasan znak kako se lijevi srednji kotač bliži svom kraju', navodi agencija.

Vjeruje se i da je šteta nastala između provjere 27. siječnja i novih fotografija od 19. ožujka. Curiosity je još 2013. godine počeo učestalije snimati svoje 40 cm široke kotače, kako su znanstvenici primijetili da je njihovo 'habanje' mnogo više od očekivanog.  

Grafički prikaz putovanja rovera Curiostity (udaljenost, visina i lokacije)

Grafički prikaz putovanja rovera Curiostity (udaljenost, visina i lokacije)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech

Za konačnu lokaciju misije Curiosity će trebati prijeći još oko šest kilometara udaljenosti. No u NASA-i smatraju da problema neće biti, posebno zato što mapiraju potencijalno opasan teren kako bi smanjili habanje kotača. Penjanje 'znatiželjnog' rovera na Aeolis Mons trebalo bi rezultirati impresivnim znanstvenim otkrićima. 

Curiosity je, zahvaljujući analizi tla kroz niz slojeva, u stanju stvoriti fenomenalan geološki zapis, kako je Mars evoluirao s vremenom.

NASA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!