BIOMETRIJA

Narukvica koja zamjenjuje lozinke - srcem

04.09.2013 u 21:30

Bionic
Reading

Startup Bionym iz Toronta, pokrenut 2011., već je sakupio 1,4 milijuna kanadskih dolara (oko 7,5 milijuna kuna) ulaganja za svoj sustav za biometrijsku identifikaciju u obliku nosive narukvice

Nymi, kako je nazvana, već je moguće naručiti po cijeni od 79 dolara (oko 430 kuna), s rokom isporuke u 2014., piše Tech Crunch.

Nymi vlasnika prepoznaje po ukupnoj slici električne aktivnosti srca, izmjerenog pomoću elektrokardiograma. Za razliku od drugih biotehnoloških identifikacijskih metoda, poput skeniranja otiska prsta ili prepoznavanja zjenice, ne morate potvrđivati identitet svaki put kad želite pristupiti nečemu što čuvate. Budući da je narukvica nosiva, sustav održava identifikaciju sve dok narukvicu držite na sebi.

Ako želite potvrditi svoj identitet pomoću nje, trebate je staviti na sebe i dotaknuti senzor na vrhu jednom rukom, kako biste zatvorili strujni krug sa senzorom koji vam dodiruje zglob na dnu. Senzori će zabilježiti potrebne podatke putem EKG-a i odaslati ih, pomoću Bluetootha, odgovarajućoj registriranoj aplikaciji, na smartphoneu ili drugom uređaju u blizini, kako bi potvrdila da ste to baš vi.

Osim senzora za EKG i Bluetootha, sadrži još žiroskop i brzinomjer pa može podržati otključavanje pomoću gestikulacija - recimo, određen pokret rukom za otvaranje vrata automobila. Ugrađen je i kriptografski čip, za dodatnu sigurnost. Mogla bi biti korištena i za autorizaciju plaćanja, upravljanje pametnim televizorima, praćenje zdravstvenog stanja i fizičkih aktivnosti...

Dolazit će s baterijom koja će potrajati oko tjedan dana. Nadamo se da će biti punjiva. Prateća aplikacija omogućavat će stvaranje obavijesti po vašem ukusu. U početku će biti dostupna za iOS, Android, Windows i Mac OSX, a bit će otvorena i za razvoj na drugim platformama.

Pogledajte video: